Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Угорщини закликав зупинити мігрантів через проведення референдуму


Конституційний суд Угорщини схвалив ініціативу уряду провести референдум щодо обов’язкових квот розподілу мігрантів, на яких наполягають у Європейському союзі у зв’язку з кризою з мігрантами. За словами речника уряду Угорщини Бенце Тужона, референдум із цього питання планують провести у вересні або жовтні цього року, передає кореспондент Радіо Свобода.

Водночас Конституційний суд Угорщини відхилив клопотання ліволіберальних політиків, зокрема євродепутата від Соціалістичної партії Тібора Сані та голови Союзу лібералів Угорщини Ґабора Фодора, які наполягали на проведенні вищої експертної перевірки урядової ініціативи на предмет конституційності. Опозиціонери вважають, що виконавча влада не має права проводити широку рекламну кампанію по всій країні за рахунок платників податків, збуджуючи у виборців ксенофобські настрої.

Своєю чергою Бенце Тужон, подаючи постанову Конституційного суду як перемогу уряду, закликав співвітчизників сказати рішуче «ні!» обов’язковим квотам Євросоюзу щодо мігрантів із Азії та Африки, адже це, на його думку, може вплинути у тривалій перспективі на економічний, культурний та етнічний стан 10-мільйонної Угорщини.

У розпал Балканського конфлікту (початок 1990-х років) Угорщина, яка не була на той час членом Євросоюзу, надала притулок приблизно 40 тисячам біженців із країн колишньої Югославії. Нині обов’язкова квота Євросоюзу може становити для Угорщини не більше ніж 2 тисячі осіб.

XS
SM
MD
LG