Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонії відкинув імпічмент президента Іванова


Президент Македонії Джорґе Іванов
Президент Македонії Джорґе Іванов

Парламент Македонії відхилив клопотання про імпічмент президента Джорґе Іванова через його рішення про помилування 56 посадових осіб, причетних до скандалу з прослуховуванням розмов понад 20 тисяч людей, у тому числі багатьох політичних та громадських діячів.

Ініціатором клопотання про відкриття процедури імпічменту була найбільша опозиційна партія країни – соціал-демократична. Для початку процедури потрібна була згода двох третин депутатів.

Президент Македонії Джорґе Іванов 6 червня відкликав амністію для 34 причетних до скандалу з масовим незаконним прослуховуванням. Цього вимагали представники опозиції. Заклики до цього також лунали з боку США та ЄС. Перед тим, 27 травня, Іванов відкликав амністію ще для 22 політиків.

У травні парламент Македонії ухвалив зміни до законодавства, що надали президентові країни можливість відкликати амністію.

Рішення президента припинити розслідування щодо цих діячів, серед яких є й провідні політики, у середині квітня викликало новий спалах політичної кризи у цій країні, що триває через це прослуховування з минулого року, й кількаденні вуличні протести у столиці Скоп’є й інших містах Македонії.

XS
SM
MD
LG