Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація на Донбасі не поліпшується – Ребекка Гармс


Голова фракції «Зелених» у Європейському парламенті Ребекка Гармс
Голова фракції «Зелених» у Європейському парламенті Ребекка Гармс

Ситуація в окремих районах Донецької та Луганської областей не поліпшується, тому сторони переговорів у нормандському та мінському форматах мають оцінити, чого вдалося і чого не вдалося досягти. Про це заявила в інтерв’ю Радіо Свобода німецький політик Ребекка Гармс, яка є головою фракції «Зелених» у Європейському парламенті.

«Там (на Донбасі – ред.) тривають серйозні бої із застосуванням важкого озброєння. Багато разів ми були свідками ескалації, особливо в травні. Це викликає серйозну стурбованість, і західні партнери в мінському процесі справді повинні повернути Росію і, звісно, Україну за стіл переговорів. Звіти моніторингової місії ОБСЄ свідчать, що порушення відбуваються переважно з вини найманців-сепаратистів, і це повинно бути одним із питань, які ми маємо обговорити з Москвою», – вказала Ребекка Гармс.

«На початку (після укладення домовленостей у Мінську – ред.) припинення вогню більш-менш дотримувалося, а потім наставали фази, коли спостерігалося безліч порушень і фіксувалося 8 –10 тисяч обстрілів на тиждень», – додала голова фракції «Зелених» у Європарламенті.

Ребекка Гармс згадала також про гуманітарну ситуацію «в районах, контрольованих найманцями», назвавши її «жахливою».

«Є проблеми у людей, що живуть у демілітаризованій зоні, і, гадаю, це дуже важливо, щоб західні партнери, такі як Франція і Німеччина, домагалися того, щоб гуманітарна допомога справді потрапляла на цю територію», – відзначила Гармс.

У квітні Тристороння контактна група ухвалила чергову заяву, в якій підтримала намір усіх учасників Мінського процесу забезпечити повне дотримання режиму припинення вогню, який мав настати з 30 квітня 2016 року.

Попередні аналогічні домовленості були укладені в січні, але тоді бойові дії не припинилися. Обстріли на Донбасі тривають, а сторони звинувачують одна одну в порушенні режиму тиші.

XS
SM
MD
LG