Доступність посилання

ТОП новини

Командувач армії США в Європі заявив, що НАТО нині не зможе захистити Балтію від нападу Росії


Бен Годжес
Бен Годжес

Командувач армії США в Європі, генерал-лейтенант Бен Годжес заявив, що сили НАТО на цей час були б нездатні захистити країни Балтії від нападу Росії.

Російські війська змогли б захопити Естонію, Латвію і Литву «швидше, ніж ми б змогли дістатися туди, щоб захистити їх», сказав він в інтерв’ю, яке оприлюднив німецький щоденник Die Zeit.

За словами американського командувача, він згоден із оцінками військових аналітиків, що російські війська змогли б захопити столиці трьох держав Балтії за час від 36 до 60 годин.

Минулого тижня в НАТО заявили, що передислокують до Естонії, Латвії, Литви, а також Польщі додатково чотири батальйони, щоб краще протистояти дедалі агресивнішій Росії, яка останнім часом значно посилила свої війська на своїх східних кордонах із країнами-членами НАТО. Війська мають прибути туди ще до саміту НАТО, що відбудеться у Варшаві наступного місяця.

Росія заявляє, що посилення військової присутності НАТО біля її кордонів загрожує її безпеці.

Росія після окупації українського Криму й агресії на частині Донбасу також пішла на значне посилення своєї військової присутності в інших регіонах світу, зокрема, в міжнародному повітряному просторі Західної Європи, її військові літаки взяли участь у низці небезпечних інцидентів. Країни-члени НАТО у Східній Європі, які свого часу були під впливом Москви як колишні члени східного блоку чи й СРСР, непокояться, що можуть стати наступною ціллю російської агресії в регіоні після України 2014–2016 років, а перед тим Грузії 2008-го.

XS
SM
MD
LG