Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії розпочався референдум щодо членства в ЄС


Виборці Великої Британії 23 червня голосують на консультативному референдумі щодо того, чи має країна залишатися членом Європейського союзу. Це перший референдум на цю тему від 1975 року, коли британців запитували про участь країни в Європейському економічному співтоваристві – об’єднанні країн Європи, яке зрештою трансформувалося в ЄС.

Згідно з опитуваннями громадської думки напередодні референдуму, прихильники і противники виходу Британії з ЄС розділилися приблизно порівну. 46,5 мільйона виборців мають право голосу в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.

Результати голосування 23 червня не матимуть прямих юридичних наслідків. Щоб країна вийшла з ЄС, парламент повинен буде голосувати за скасування закону, який регламентував приєднання Великої Британії до цього блоку.

Прем’єр-міністр Дейвід Камерон виступив із закликом відхилити ідею Brexit, тобто виходу країни з Євросоюзу.

Найвпливовіший діяч, що агітує за вихід, мер Лондона Боріс Джонсон, зі свого боку, закликав виборців «повірити у власну країну» і скористатися «останнім шансом виправити становище і повернути контроль собі».

XS
SM
MD
LG