Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі ексгумують останки президента Качинського та інших жертв Смоленської трагедії


Портрет президента Леха Качинського на меморіальній церемонії у Варшаві, Польща, 10 лютого 2016 року
Портрет президента Леха Качинського на меморіальній церемонії у Варшаві, Польща, 10 лютого 2016 року

Польські прокурори заявили, що проведуть ексгумацію останків польського президента Леха Качинського та інших жертв авіакатастрофи в небі над російським Смоленськом у квітні 2010 року. Так у Польщі спробують знайти нові докази, щоб визначити причини падіння літака.

Попередній центристський уряд Польщі прийняв російську версію про помилку пілота як основну версію трагедії, але нині владна партія «Право і справедливість» на чолі з братом-близнюком Леха Качинського Ярославом припускає можливість вибуху на борту.

22 червня в прокуратурі Польщі заявили, що документи розтину, отримані від Росії, є неповними, а в деяких випадках помилковими й не допомагають пояснити причину аварії.

Літак Качинського розбився 10 квітня 2010 року, в густому тумані на підході до аеропорту Смоленська. Загинули 96 людей, у тому числі президент Качинський з дружиною, очільник польського центробанку, військові високопосадовці та депутати парламенту. Окремі комісії авіаційних експертів в Польщі і в Росії раніше назвали причиною катастрофи людські помилки за несприятливих обставин.

Росія не повернула Польщі важливі докази, серед яких бортові самописці і уламки літака. Москва заявляє, що має потребу в цих доказах для своєї власної кримінальної справи за фактом аварії.

XS
SM
MD
LG