Доступність посилання

ТОП новини

Поклонську, Аксьонова і Константинова викликають на допит в ГПУ


Генпрокуратура України викликала на допит призначеного Росією прокурора анексованого Криму Наталію Поклонську, голову російського уряду Криму Сергія Аксьонова й інших представників фактичної влади півострова. Відповідні повістки опубліковані в газеті уряду України «Урядовий кур’єр». Згідно з повістками, допит запланований на 29 червня.

Зокрема, їм пропонують з’явитися до старшого слідчого в управління Генеральної прокуратури України для допиту у кримінальному провадженні, що стосується дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Поклонській і Аксьонову також інкримінують «тероризм, захоплення державної установи; захоплення державних або громадських будівель чи споруд, втручання в діяльність працівника правоохоронного органу».

Крім того, на допит викликають міністра внутрішніх справ анексованого Криму Сергія Абісова, екс-начальника управління СБУ в Севастополі Петра Зиму, спікера кримського парламенту Володимира Константинова, нинішнього главу МНС Криму Сергія Шахова, Олексія Чалого, який є депутатом парламенту Севастополя, а раніше його очолював.

Реакції фігурантів справи поки що немає.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG