Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі через невиплату зарплати мітингують працівники трьох підприємств


Учасники мітингу, 23 червня 2016 року
Учасники мітингу, 23 червня 2016 року

У Дніпрі через невиплату зарплати мітингують працівники кількох промислових підприємств – державного підприємства «Південний машинобудівний завод», «Дніпрометробуд» та «Дніпроважбуммаш».

Акція, за словами організаторів, приурочена до Дня Конституції України.

У руках учасники тримають плакати з написами «Гаранте Конституції, де ти?», «Рентабельним тарифам – рентабельні зарплати», «Діти хочуть їсти».

За словами працівників, на підприємствах їм заборгували зароблені гроші за різні періоди – від кількох місяців до кількох років. Так, за інформацією керівника незалежної профспілки «Південмашу» Євгена Деркача, робітникам ракето-космічного підприємства винні заплату за два місяці, загальна сума боргу складає понад 10 мільйонів гривень.

Схожа ситуація на підприємстві «Дніпрометробуд», де працівникам не виплачували зарплату 9 місяців, загальна сума боргу – 8 мільйонів гривень, та на заводі «Дніпроважбуммаш», який наразі проходить процедуру банкрутства. За словами працівників, вони звертаються до судів, аби довести «своє конституційне право на зароблені гроші».

Учасники акції протесту вирішили пройти колоною кілька десятків кілометрів – від парку імені Лазаря Глоби до міської ради, обласної прокуратури, обласного відділення Пенсійного фонду України. Вони скандують: «Зарплату!», «Права, Конституція!».

На маршруті мітингувальників супроводжують автомобілі патрульної поліції.

На підприємствах, де є заборгованість із зарплати працівникам, детальних коментарів не дають. На підприємстві «Дніпрометробуд» заявляють, що накопичили борги перед працівниками через ненадходження коштів за виконані роботи з державного бюджету України, на «Південмаші» – скрутну фінансову ситуацію пояснюють браком державних та комерційних замовлень на продукцію.

Водночас в адміністрації заводу «Дніпроважбуммаш» у четвер Радіо Свобода підтвердили, що щодо підприємства порушена процедура банкрутства, однак від коментарів відмовились.

XS
SM
MD
LG