Доступність посилання

ТОП новини

У Житомирі фірма, яку пов’язують з екс-регіоналом Зубиком, звела висотку замість театру – «Схеми»


Перший будинок, який звели на місці знесеного недобудованого театру в Житомирі
Перший будинок, який звели на місці знесеного недобудованого театру в Житомирі

Компанії «Інвестиційна технологія» та «Інтергал-буд», пов’язані з депутатом з групи «Відродження», колишнім «регіоналом» Володимиром Зубиком, зруйнували недобудований театр у центрі Житомира і почали зведення житлового комплексу впритул до міського парку. Нині вже зведено один будинок. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода й каналу «UA:Перший».

У 2004 році столична компанія «Інвестиційна технологія» придбала у Фонду держмайна України в Житомирській області незавершену 4-поверхову будівлю театру за 375 тисяч гривень і зобов’язалася добудувати його упродовж 5 років.

За 5 років від моменту покупки проект не зрушив з місця, попри прописаний дедлайн. Як стверджує нинішній директор фірми у письмовому коментарі «Схемам», у першу п’ятирічку компанія шукала інвесторів на проект, адже сама не мала грошей на його здійснення.

Тож Фонд держмайна Житомирщини продовжив умови контракту «Інвестиційній технології» ще на 5 років.

У 2011 році компанія попросила внести зміни до договору, і туди додали фразу «можливе перепрофілювання на будівництво житла», а вже в листопаді 2013 року компанія і зареєструвала декларацію про початок виконання будівельних робіт на цій орендованій землі – на будівництво житлового комплексу.

Міська рада, всупереч генеральному плану Житомира, погодила детальний план території на Старому бульварі для таких цілей – зведення житла, – чим фактично й узаконила дії фірми «Інвестиційна технологія».

У 2014 році недобудований театр знесли, посилаючись на експертний висновок, що будівля вже в аварійному стані. Нині вже збудовано один будинок.

Перший будинок, який звели на місці знесеного недобудованого театру в Житомирі
Перший будинок, який звели на місці знесеного недобудованого театру в Житомирі

Зводить житловий комплекс на місці компанія «Інтергал-буд». Її тісно пов’язують із депутатом з групи «Відродження», колишнім «регіоналом», Володимиром Зубиком. Зв’язок із депутатом і між компаніями можна прослідкувати за адресами їхньої реєстрації та робочими зв’язками. Наприклад, кінцевим бенефіціаром компанії «Інтергал-буд» є Валерій Кулаков, ще на початку нинішнього скликання парламенту він був помічником Зубика – як і 10 років до того. Компанії зареєстровані на Анрі Барбюса, 28-б у Києві – там же міститься громадська приймальня депутата Зубика. У цьому ж приміщенні розташована й зареєстрована «Інвестиційна технологія», яку очолює Микола Дмух, юрист зі Львова, який починав свою кар’єру в дочірньому підприємстві «Інтергал-буду».

Проте у письмовому коментарі програмі «Схеми» Володимир Зубик спростовував свій стосунок до компанії.

Будівництво в Житомирі – це не перший випадок, коли компанії з орбіти Володимира Зубика зводять житлові комплекси на землі, що спочатку призначалась для зовсім інших цілей. Наприклад, раніше «Схеми» розповідали, як у Києві «Інтергал-буд» звів дві висотки на землі, відведеній для церкви, а до резиденції патріарха Філарета на Десятинному провулку добудував зайві поверхи.

XS
SM
MD
LG