Доступність посилання

ТОП новини

Італійська партія євроскептиків через Brexit змінила курс на проєвропейський


Беппе Ґрілло
Беппе Ґрілло

В Італії права партія євроскептиків «Рух 5 зірок» на тлі Brexit змінила антиєвропейську риторику.

«Рух 5 зірок» у Європі і не має наміру залишати її», – мовиться у статті на блог-строрінці Беппе Ґрілло, ідеологічного лідера партії.

У його публікації наголошується, що наразі в Європі багато чого не функціонує, але єдиний спосіб змінити це – постійно працювати над внутрішньою трансформацією Євросоюзу.

Раніше «Рух 5 зірок» був противником євро та запеклим критиком Брюсселя.

Позицію партії експерти називають показовою, оскільки у Європарламенті представники італійського «Руху 5 зірок» тісно співпрацювали з британськими євроскептиками з «Партії незалежності Сполученого Королівства» Найджела Фараджа, які святкують перемогу щодо Brexit.

Тоді як у Франції та Нідерландах лунають заклики євроскептиків наслідувати приклад Великої Британії, в Італії помітна зворотна тенденція, наголошують італійські експерти.

Як зауважують місцеві оглядачі, соратники Беппе Ґрілло не вихваляють Європу, але тон їхньої риторики кардинально відрізняється від колишньої критики Брюсселя, яка тривалий час була присутня у політичній програмі партії.

Новий проєвропейський курс партії пояснюють ще й посиленням її позицій в італійській владі. На нещодавніх адміністративних виборах кандидати від «Руху 5 зірок» виграли у більшості містах, зокрема у Римі й Турині.

На парламентських виборах 2013 року «Рух 5 зірок» набрав 25 відсотків голосів італійців, ставши третьою впливовою силою у парламенті. Ця популістська партія виступає за відновлення відносин з Москвою і проти антиросійських санкцій, запроваджених ЄС.

«Рух 5 зірок» був заснований 2009 року з ініціативи актора-коміка та громадського діяча Беппе Ґрілло і підприємця Джанроберто Казаледжо.

Підрахунок голосів на британському референдумі, який відбувся 23 червня, засвідчив, що за вихід з ЄС проголосували 52 відсотки виборців або майже 16 з половиною мільйонів, прихильники членства в Євросоюзі набрали 48 відсотків.

Прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон, який виступав за збереження членства в ЄС, заявив про намір піти у відставку через три місяці.

XS
SM
MD
LG