Доступність посилання

ТОП новини

Керівники МЗС шести країн-засновниць ЄС проводять екстрене засідання через Brexit


Міністри закордонних справ шести країн-засновниць і членів Європейського Союзу проводять в суботу екстрене засідання щодо майбутнього ЄС. Зустріч у Берліні проходить на наступний день після результатів голосування у Великобританії щодо виходу з блоку і рішення прем'єр-міністра Великобританії Дейвіда Камерона про відставку.

Нинішня зустріч є першою в серії запланованих «кризових» нарад протягом наступного тижня. На ній присутні міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів та Люксембургу.

Після оголошення результатів референдуму в Великобританії канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд закликали ЄС до реформування з огляду на ризики, пов’язані з виходом одного із членів. Європейські лідери прагнуть, щоб вихід Великобританії був наскільки це можливо «безболісним» в економічному, політичному і соціальному аспекті.

Вони наголосили на важливості скоротити перехідний період, щоб зменшити невизначеність на фінансових ринках, які показували обвал 24 червня на тлі новин про голосування у Великобританії.

Лідери ЄС також заявили про необхідність збереження єдності серед 27 держав-членів, які залишаються в ЄС, навіть з відходом Британії.

У коментарях німецькій пресі 25 червня президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер висловив стурбованість загрозою з боку інших противників блоку європейських країн домагатися подібних референдумів.

За вихід з ЄС проголосували 52% виборців на референдумі у Великобританії 23 червня, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%. Прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон, який виступав за збереження членства в ЄС, заявив про намір піти у відставку через три місяці.

XS
SM
MD
LG