Доступність посилання

ТОП новини

На зустрічі у Берліні Великобританію закликали до «швидкого процесу» виходу з ЄС


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр за підсумками зустрічі голів МЗС шести країн- засновниць ЄС у Берліні заявив, що вони хочуть, аби Великобританія почала залишати союз «якомога швидше». Це, на його думку, вбереже блок від перебування «в підвішеному стані».

Штайнмаєр після кризових переговорів з міністрами закордонних справ Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів та Люксембургу заявив про спільну позицію, що «цей процес (виходу Великобританії з ЄС – ред.) має розпочатися якнайшвидше, щоб ми могли зосередитися на майбутньому Європи».

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро, в свою чергу, закликав британського прем’єр-міністра Дейвіда Камерона піти у відставку в найближчі дні, і погодився, що Великобританія не повинна зволікати з переговорами про свій вихід з ЄС.

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс заявив, що міністри не хочуть «політичного вакууму» після голосування про Brexit.

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн додав, що Великобританія не повинна «гратися у піжмурки» з ЄС, затримуючи початок переговорів виходу з блоку.

Водночас перший міністр Шотландії Нікола Стерджен 25 червня заявила, що Шотландія розпочне безпосередні переговори з ЄС щодо бажання залишатися в блоці, навіть, якщо інша частина Великобританії вийде.

Напередодні Стерджен не виключила ймовірності з боку Шотландії провести власний референдум про незалежність від Сполученого Королівства, якщо Британія почне процес виходу з ЄС. Шотландці на референдумі 23 червня сказали «ні» виходу Британії з ЄС.

Для того, щоб почати процес виходу з співдружності, Британія повинна офіційно застосувати статтю 50 Лісабонського договору ЄС. Відповідно до Конституції Великобританії, цей крок вимагатиме ухвалення парламентом відповідного закону, якому треба ще буде пройти через обидві палати законодавчих органів. Загалом процес виходу Великобританії з ЄС займе щонайменше 2 роки.

За вихід з ЄС проголосували 52% виборців на референдумі у Великобританії 23 червня, 48% висловилися проти.

XS
SM
MD
LG