Доступність посилання

ТОП новини

Для ув’язненого в Росії сина Джемілєва проситимуть умовно-дострокове звільнення – адвокат


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Сторона захисту сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсера, який відбуває покарання в російській колонії, у серпні повторно звернеться до суду з клопотанням про умовно-дострокове звільнення засудженого за ненавмисне вбивство. Про це повідомив адвокат Микола Полозов, передає агенція «ТАСС».

«Зараз ми ведемо роботу, пов'язану із заявами про умовно-дострокове звільнення, так як в серпні у нас є право повторно звернутися з цією заявою», – сказав Полозов.

Раніше суди в Астрахані, на території якої Джемілєв-молодший відбуває покарання, відмовили винести рішення про умовно-дострокове звільнення.

«Йому (Хайсеру Джемілєву – ред.) залишилося відбувати покарання близько півроку, 26 листопада у нього закінчується термін, тому що, нагадаю, апеляція Верховного суду знизила призначений Краснодарським крайовим судом покарання до трьох з половиною років», – зазначив Полозов.

Він додав, що цього тижня разом з консулами України запланована зустріч з Хайсером Джемілєвим в астраханської колонії №10, де він зараз і перебуває.

23 червня 2016 року в Мін'юсті України повідомили, що відомство приєдналося до позову адвокатів Хайсера Джемілєва до Європейського суду з прав людини. 10 липня 2015 року цей суд постановив звільнити Джемілєва-молодшого з СІЗО, і зобов'язав Росію не чинити жодних дій, які можуть зашкодити здоров'ю українця. Але справу досі не завершено, Росія не відповідає на запити української сторони про видачу Хайсера Джемілєва.

Хайсера Джемілєва звинувачують в тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім'ї Февзі Едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край.

Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора роки 5-річний термін ув'язнення, винесений судом попередньої інстанції. Тоді як Дніпровський суд Києва в квітні 2015 року обрав мірою покарання 3 роки і 8 місяців ув’язнення.

XS
SM
MD
LG