Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС збираються на перший після референдуму про Brexit саміт ЄС


Лідери Європейського союзу сьогодні зустрінуться в рамках дводенного саміту, першого, що проходитиме у Брюсселі після голосування Великобританії на референдумі про вихід із ЄС.

Напередодні саміту канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд та прем'єр-міністр Італії Матео Ренці оголосили спільну заяву, в якій запевнили, що «Європа – єдина».

Також лідери заявили про відсутність будь-яких неофіційних переговорів з Великобританією щодо її майбутніх відносин з ЄС, поки та не виконає статтю 50 Лісабонського договору щодо початку формальної процедури виходу з блоку.

Прем'єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон, який заявив про відставку, напередодні зазначив, що його кабінет не подаватиме заяву про вихід Британії з ЄС, а робитиме це, найімовірніше, у вересні – наступник.

Сьогодні у Камерона запланована зустріч 27-ма іншими лідерами ЄС, а вженаступного дня обговорення долі блоку відбуватиметься без нього.

Напередодні саміту італійський прем’єр Матео Ренці заявив, що обговорити лідерам ЄС треба не лише Brexit, а й «перезапуск європейського проекту».

Держсекретар США Джон Керрі 27 червня застеріг лідерів ЄС від «тактики помсти» Лондону і закликав до «відповідальних та обережних дій».

Очікується також, що на порядку денному саміту ЄС 28-29 червня буде ухвалено рішення про долю економічних санкцій щодо Росії через її агресію стосовно України.

23 червня на референдумі у Великій Британії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%.

XS
SM
MD
LG