Доступність посилання

ТОП новини

В Україні створили майже 16 тисяч ОСББ – Мінрегіонрозвитку


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Всього в Україні станом на червень створено 15,5 тисяч ОСББ. Про це Радіо Свобода повідомили в Міністерстві регіонального розвитку.

За даними відомства, найбільшу кількість ОСББ створюють у великих містах – Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі.

У міністерстві зазначають, що в Україні є 180 тисяч багатоповерхових будинків, але лише п’ята частина з них створили об’єднання співвласників.

Згідно з законом про управління багатоквартирним будинком, українці мали до 1 липня визначитися із управителем в своєму будинку. Є три форми тих, хто може управляти будинком: юридичні особи, фізичні особи – підприємці і безпосередньо об’єднання співвласників.

Проте у Мінрегіонрозвитку зауважують, що ОСББ можна і необхідно створювати й після 1 липня, проте відтепер місцева влада має право призначити управителя в багатоквартирні будинки.

«Якщо жителі не визначились із ОСББ, то орган місцевого самоврядування повинен провести конкурс на управління будинком. Після того переможець отримує можливість керувати будинком до моменту, як визначаться люди: може вони захочуть створити ОСББ у себе. Також розроблено типовий договір для того, щоб орган місцевого самоврядування мав у себе на руках пакет документів і можливість проведення цього конкурсу, починаючи з 1 липня», – зазначає директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіонрозвитку Дмитро Корчак.

Відповідно до змін, які були внесені до закону два тижні тому, ЖЕКи повинні надавати послуги з управління в звичайному режимі до тих пір, поки не буде проведений конкурс або жителі будинку не визначаться з об’єднанням співвласників, додає Корчак.

Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» був ухвалений Верховною Радою у травні 2015 року. 14 червня парламентарі ухвалили за основу і в цілому законопроект № 4680 про зміни до законодавства щодо особливостей здійснення права власності в багатоквартирному будинку. Як заявила співавтор законопроекту, народний депутат від «Самопомочі» Альона Бабак, щоб не було колапсу обслуговування будинку, перехід повноважень від одного управителя до іншого може тривати до двох місяців, а конкурси на призначення управителів будинків мають відбутися в Україні починаючи з 1 липня.

XS
SM
MD
LG