Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман спрогнозував вступ України до ЄС протягом 10 років


Володимир Гройсман, архівне фото
Володимир Гройсман, архівне фото

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловив переконання, що Україна стане членом Європейського союзу протягом десяти років.

В інтерв’ю, яке оприлюднив німецький щоденник Frankfurter Allgemeine Zeitung, він заявив: «Ми йдемо європейським шляхом. Це для нас означає свободу, права людини і сильну економіку».

За його словами, Угода про асоціацію України з Євросоюзом має стати тією силою, що має допомогти Києву з реформами.

«Ми маємо вирівняти наші стандарти до рівня стандартів ЄС. У цьому напрямку зроблено вже багато, а саме в боротьбі з корупцією. Наприклад, ми створили повну прозорість у державних закупівлях», – заявив Гройсман. Видання тут же нагадує, що, за даними організації Transparency International, Україна є найкорумпованішою країною Європи.

При цьому український прем’єр скритикував рішення мешканців Великої Британії вийти з ЄС. «Я поважаю право суверенної держави на таке рішення. Але я завжди вважав, що досягнення краще зберігати», – додав він.

Чільні українські посадовці послідовно заявляють, що Україна прагне стати членом Європейського союзу. Але ніякого офіційного статусу в цьому напрямку Київ наразі не отримав. Нині між Україною і ЄС діє в режимі тимчасового застосування угода про асоціацію, що не передбачає такого членства, хоч і не виключає його.

Ратифікацію цієї угоди заблокували антиєвропейські популісти в Нідерландах через референдум, передбачений законодавством цієї країни. Один із пунктів їхньої агітації полягав у «залякуванні» майбутнім членством України в ЄС. Тепер припускають, що уряд Нідерландів буде змушений додати до повторної ратифікації цієї угоди додаткові умови, серед яких називають можливе застереження, що прямо виключило б майбутнє членство України в Євросоюзі.

XS
SM
MD
LG