Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Путін лякає фінів


Володимир Путін (ліворуч) і Саулі Нійністе (праворуч) під час зустрічі в Наанталі, 1 липня 2016 року
Володимир Путін (ліворуч) і Саулі Нійністе (праворуч) під час зустрічі в Наанталі, 1 липня 2016 року

(Рубрика «Точка зору»)

Сам факт запрошення до Фінляндії російського правителя викликав неоднозначну реакцію і в самому фінському суспільстві, і у сусідів Фінляндії. Але президент цієї країни Саулі Нійністьо стверджував, що з Росією необхідний діалог – з огляду на близьке сусідство і протяжність кордону. Та й досвід нападів сусідньої країни на Фінляндію її президент теж, очевидно, враховував. Після агресії проти України ніхто з сусідів Росії не може відчувати себе спокійно. Особливо країни, які не входять до НАТО і не захищені спільними зобов’язаннями альянсу.

Саме НАТО несподівано стало головною темою спільної прес-конференції російського і фінляндського президентів і призвело до серії погроз Путіна на адресу сусідньої країни. Нійністьо – судячи з його висловлювань і виразу обличчя – під час цієї прес-конференції явно пошкодував, що впустив літнього диктатора в Європу і дозволив йому ображати Фінляндію на її землі. Путін знову засумнівався у праві Фінляндії самостійно ухвалювати рішення, які стосуються її безпеки. Він стверджував, що «НАТО готове воювати з Росією до останнього фінського солдата». Він брехав, коли говорив, що війська Росії перебувають від Фінляндії за тисячі кілометрів. Той, хто подивиться на карту, побачить, що який-небудь Псков із його знаменитою десантною дивізією – це кілька сотень кілометрів. Так що погроза перемістити війська в разі вступу Фінляндії в НАТО – це радше символічний жест. Але фіни його помітили. Фінському президенту довелося публічно полемізувати із гостем. Медіа північної країни шоковані поведінкою російського президента.

Можна зрозуміти фінського президента, який намагається зберегти діалог із небезпечним сусідом. Але проблема в тому, що Путін сприймає будь-яке запрошення до діалогу як прояв слабкості – і починає самовпевнено ображати і принижувати тих, хто його запрошує. Висновок з цього може бути тільки один: спілкуватися з Путіним можна виключно для терапевтичного ефекту, для зниження рівня його агресивності. Але ні в якому разі не давати йому принижувати інші країни і народи.

Ще один висновок із поїздки Путіна до Фінляндії – так це те, що помиляються ті європейці, які вірять, що агресія Путіна спрямована проти України, а вони «відсидяться». Ні, агресія Путіна спрямована проти Заходу. Він готовий до протистояння із Сполученими Штатами – і краще в Європі. А Україна для Путіна – просто колишня частина його імперії, кілька областей, які потрібно приєднати, щоб поліпшити своє стратегічне становище перед майбутнім конфліктом із цивілізованими світом.

І якщо Захід здасть Путіну Україну – цього конфлікту не уникнути. Відсидітися не вдасться ані в Гельсінкі, ані в Берліні, ані в Парижі.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG