Доступність посилання

ТОП новини

Гурт Ot Vinta не впустили до Польщі, польські українці протестують


Гурт Ot Vinta затриманий на польському кордоні, 3 липня 2016 року
Гурт Ot Vinta затриманий на польському кордоні, 3 липня 2016 року

Польські прикордонники в ніч на неділю відмовили у в’їзді на територію Польщі українському музичному гуртові Ot Vinta, повідомив лідер гурту Юрій Журавель.

Як написав він у фейсбуці, музиканти подорожували до Варшави, де мали виступити з концертом, але їм не допоміг навіть офіційний лист генерального консула України в Любліні до прикордонників із проханням сприяти гуртові в перетині кордону.

Журавель описує ситуацію так: «Поляки почали робити щось незрозуміле. Після зняття відбитків пальців і перевірки документів нас відвели у приміщення з тісним кабінетиком, де вже було чоловік 7, і протягом 9 годин викликали по одному і заповнювали бланки. Згодом нам пояснили, що прийшов наказ від МВС Польщі не пропускати нас через кордон. Крім того, з’явилася загроза депортації і анулювання 5-річних шенгенських віз». Врешті польські прикордонники відправили музикантів назад в Україну, бо «наказ є наказ».

Заборону гуртові Ot Vinta в’їзду до Польщі опротестував Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі (ОУП) – організації, яка займалася підготовкою концерту гурту у Варшаві.

У своїй заяві Тима цитує обґрунтування відмови в’їзду українським музикантам до Польщі: за його словами, в документі написано, що гурт становить «загрозу для громадського порядку».

Голова ОУП нагадує, що Ot Vinta виступав на різних польських сценах приблизно 20 разів. У неділю цей гурт мав було виступити в місті Перемишлі на святі Івана Купала, організованому перемиською українською громадою. Та після того, як місцеві ультрас звинуватили гурт у пропагуванні «бандерівської ідеології», мер міста змусив організаторів скасувати концерт. Саме після цього гуртові запропонували заграти у Варшаві, та рішенням прикордонної служби й цей концерт також зірвано.

«Об’єднання українців Польщі з великим занепокоєнням стежить за інтенсифікацією агресивної діяльності, спрямованої проти української громади в Польщі, а також за зростанням антиукраїнської істерії в польській державі», – заявив Тима і перелічив низку антиукраїнських епізодів, які сталися останнім часом на території Польщі, зокрема знищення українських військових поховань та напад групи націоналістів на українську церковну процесію в Перемишлі.

На думку Тими, хтось дуже зацікавлений у постійній напруженості на польсько-українському прикордонні, а також у тому, щоб Польща вбачала в Україні не партнера, а ворога. Голова ОУП застерігає, що українців хочуть спровокувати на якісь дії, які можуть погіршити стосунки двох сусідніх держав: «Неозброєним оком видно, що хтось дуже зацікавлений у тому, щоб дійшло до відкриття другого, «польського фронту» проти України, яка бореться з російською агресією».

За словами Петра Тими, цьогорічні антиукраїнські акції не випадково відбуваються перед варшавським самітом НАТО, який відбуватиметься 8–9 липня. Лідер українців Польщі вважає, що такі дії мають на меті зупинити процес поглиблення співпраці НАТО з Україною. «Йдеться також про те, щоб показати світові, що східний фланг НАТО не зміцнюється, а послаблюється через польсько-український та польсько-литовський конфлікти, які начебто поглиблюються», – зазначив Тима.

Голова ОУП закликав владу Польщі рішуче відреагувати на загрози для безпеки української меншини й не провокувати додаткову напруженість такими рішеннями, як заборона на в’їзд музичному гуртові. «Державна влада не повинна займатися такими акціями, адже навколо нас і без того бігає достатньо багато осіб із запальничками», – резюмував Петро Тима.

30 червня українці Перемишля вимушено вирішили не проводити традиційне міське свято Івана Купала після того, як із мерії надійшли два листи, в яких міська влада попередила організаторів, що під час свята «може дійти до конфлікту» і закликала перемиських українців скасувати запланований у рамках купальського свята концерт гурту Ot Vinta, який начебто «пропагує крайній український націоналізм». До проведення цього свята, що за останні 12 років стало традицією, українська громада Перемишля готувалася кілька місяців.

Перед тим, 26 червня, в Перемишлі під час так само традиційної щорічної процесії вірян до військового цвинтаря група з 20 осіб намагалася перешкодити ході, приуроченій до вшанування січових стрільців. За словами очевидців, нападники почали шарпанину з кількома учасниками процесії, одного травмували. У чоловіків у руках були транспаранти з написами «Бандерівці та їхні прихильники – геть із Польщі» і плакати з написами про Волинську трагедію.

XS
SM
MD
LG