Доступність посилання

ТОП новини

СБУ й ГПУ повідомили про викриття «бурштинової мафії» на Рівненщині


Служба безпеки України повідомила, що спільно з прокуратурою та поліцією затримала керівників та учасників організованого угруповання, яке організувало незаконний видобуток бурштину.

За повідомленням СБУ, угруповання очолювали заступник прокурора Рівненської області, підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ та два колишні начальники районних відділів поліції. П’ятий організатор – місцевий мешканець, який контролював роботу бригад копачів бурштину, забезпечував зберігання та накопичення «сонячного каменю».

Операцією керували безпосередньо на місці голова СБУ Василь Грицак та генеральний прокурор України Юрій Луценко, мовиться в повідомленні. «Це лише початок війни з бурштиновою мафією у погонах», – заявив Грицак.

Співробітники спецслужби встановили, що зловмисники також підміняли раніше вилучений правоохоронними органами в ході слідчих дій бурштин на каміння дрібніших фракцій, додали в СБУ.

У спецоперації брали участь понад 300 правоохоронців СБУ та Нацполіції, в тому числі понад сорок бійців спецпідрозділу «Альфа». Одночасно проведено 123 обшуки в усіх організаторів та учасників угруповання за місцям роботи та проживання. Під час обшуків у заступника прокурора співробітники СБУ, зокрема, виявили коштовності та колекцію годинників, які коштують сотні тисяч доларів США, мовиться в повідомленні спецслужби.

Генеральна прокуратура України теж повідомила, що генпрокурор Юрій Луценко, перебуваючи в Рівному, оголосив про спільне з СБУ викриття організованого злочинного угруповання, яке займалося незаконними оборудками з бурштином.

Він теж повідомив, що в Рівненській області силами понад 300 оперативників МВС, СБУ та військової прокуратури відбулося 123 обшуки по квартирах і місцях роботи усіх підозрюваних у створенні організованого злочинного угруповання. «Напевно, вперше одночасно відбувається 123 обшуки і головне, що це вдалося втримати в таємниці», – наголосив він.

Луценко додав, що вже пред’явлені підозри заступникові обласного прокурора та підполковникові СБУ. Окрім того, за словами Юрія Луценка, слідчі дії відбулися у начальників райвідділів міліції у відставці, а у злочинне угруповання також входили працівники лісового господарства та органів місцевого самоврядування, повідомили в ГПУ.

Крім того, в Генпрокуратурі поінформували, що Луценко оголосив про відсторонення з посади прокурора Рівненської області. «Також із великою впевненістю можна сказати, що незабаром в області буде тотально новий склад прокуратури», – додав він.

Про нового керівника обласної прокуратури він сказав, що це має бути людина з-поза меж області. «На жаль, ситуація з бурштином склалася така, що ми змушені прислати сюди людину-«термінатора», що зможе зупинити співпрацю бандитів із правоохоронними органами, які наразі відрізняються тільки одним: одні ходять в мундирах, інші – без них», – наводить слова Юрія Луценка прес-служба ГПУ.

Останнім часом у Рівненській області, де є значні поклади бурштину, різко зросло його незаконне видобування.

XS
SM
MD
LG