Доступність посилання

ТОП новини

Група людей блокує пункти пропуску на українсько-польському кордоні


Українсько-польський кордон на Львівщині: бійки, хамство, блокування дороги (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Українсько-польський кордон на Львівщині: бійки, хамство, блокування дороги

Із 4 липня до 2 серпня Польща призупинила дію українсько-польської угоди про малий прикордонний рух, згідно з якою українці, які проживають на території до 30 кілометрів від кордону, можуть перетинати його без візи, із правом перебувати на території Польщі також у межах 30 кілометрів. Таке рішення сусідньої держави спричинене проведенням саміту НАТО і візитом до Польщі папи Римського. Адже у державі посилені заходи безпеки. Водночас таке рішення сприйняли неоднозначно громадяни України. Учасники малого прикордонного руху заблокували 4 із 6 пунктів пропуску на Львівщині.

До 10-ї години ранку 4 липня не було транспортної черги на жодному з шести пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Таке буває хіба що у великі релігійні свята. Спершу група протестувальників з’явилась на пункті пропуску у Грушеві, але таки поволі пропускала машини. А через якийсь час розблокувала дорогу. Втім, через годину мешканці прикордонних сіл і міст заблокували міжнародні траси на пунктах пропуску в Шегині, Рава-Руській і Краковці. Люди не пропускали транспорт ані з боку України, ані Польщі. Утворились довжелезні черги. У машинах і автобусах були літні люди, вагітні, дітлахи. Хтось їхав у відпустку, хтось повертався додому, а хтось поспішав на літак. Жодні аргументи не діяли.

Протестувальники не могли чітко пояснити, що саме вони вимагають. Багато хто втікав від відеокамери, хтось пояснював, що винна українська влада, бо, мовляв, не підписала продовження угоди про малий прикордонний рух. Саме цю завчену фразу довелось почути від багатьох. Тому склалось враження, що протестом хтось керує. Бо мешканці прикордонної зони були поінформовані, що Польща призупинила малий прикордонний рух.

– Ми не можемо їхати у Польщу, тому ніхто не поїде. Ну і що, що у них візи. Вони, що з візами, можуть заробляти, а ми – ні.

– Я їжджу у Польщу, бо там заробляю. Тому вимагаю, щоб нам відкрили пропуск за картками учасника малого прикордонного руху.

– Чому вони нас не пропускають, ми вимагаємо, щоб відновили малий прикордонний рух.

Такими були аргументи учасників малого прикордонного руху, які перекрили дорогу в Шегині, ходячи по пішому переході.

Більшість обурена діями мешканців прикордонної зони

Сотні тих, хто не міг проїхати через протест, були обурені такими діями протестувальників. Хтось із дітьми просив пропустити, один із водіїв поскаржився на самопочуття. Чоловік у машині сидів в оточенні натовпу, який кулаками бив по його автомобілю.

«Я їду по роботі, ось у мене є відмітки у паспорті, тут видно, що дуже рідко їжджу у Польщу. Чому мене не пропускають? У мене є керівник і я можу бути звільнений з роботи», – скаржився водій.

У когось не витримали нерви і він почав поволі рухатись у бік протестувальників. Все закінчилось тим, що ті побили водія і пошкодили машину. А у Рава-Руській водій на машині з іноземними номерами травмував кількох людей, які перекривали дорогу.

Серед протестувальників домінувала ненормативна лексика, від багатьох чоловіків чувся запах алкоголю. Люди поводились дуже агресивно і видовище було моторошне. Поруч стояли представники Мостиської поліції і нічого не робили. Однак, чому поліція була бездіяльною, чому не здатна була втихомирити п’яних людей, які ненормативною лексикою і з кулаками зупиняли транспорт. Чому не було задіяно спецпризначенців? Чимало людей, які не могли перетнути кордон, писали заяви поліцейським.

На запитання Радіо Свобода, чому не регулюють рух на пішому переході, щоб міг проїжджати транспорт, заступник начальника поліції Мостиського відділення Олег Чоба пояснив, що двічі намагались впорядкувати рух, але не захотіли провокувати ситуацію.

«Ці двадцять людей ходять, а в машинах ще люди сидять і їх заміняють. Тут ніхто не може пояснити, що саме вимагає. Кожен стоїть за свої інтереси», – зазначив поліцейський.

Стоять за заробіток

Учасники малого прикордонного руху передусім відстоюють свій щоденний заробіток. Щонайменше так званий «човник» заробляє 60-70 гривень, проносячи сигарети і алкоголь у Польщу, а звідти, підсідаючи в автомобіль, щоб водій міг перевезти більше товару, отримує 100 гривень. Переважно за добу двічі переходять чи переїжджають кордон. Суми заробітку значно вищі. Бо ховають контрабандні сигарети і алкоголь на собі.

Начальник управління прикордонного контролю, генерал-майор Юрій Лисюк повідомив Радіо Свобода, що складна ситуація на чотирьох пунктах пропуску у Львівській області. «На щастя, такого немає у Волинській області. Ми всі органи влади попередили, що Польща призупинила дію угоди про малий прикордонний рух і місцеві органи влади попередили мешканців. Але маємо ситуацію, що є блокування пункту пропуску, по п’ять годин не можуть виїхати і в’їхати, намагаємось з ними говорити, пояснити, але нас не хочуть чути. Блокує дорогу невелика група осіб», – каже Юрій Лисюк.

На час призупинення угоди про малий прикордонний рух вирішено проблему для тих громадян України, які їздять на машинах з польською реєстрацією. Українські і польські прикордонники домовились, що їх пропускатимуть, але вони розвертатимуться на польському пункті пропуску, відтак не сплачуватимуть штраф через порушення українського законодавства, згідно з яким, власник транспорту з іноземною реєстрацією має перетинати кордон кожні п’ять днів.

Призупинення дії угоди про малий прикордонний рух показав, що саме мешканці 30-кілометрової зони створюють величезні черги на кордоні, коли люди, які їдуть у справах чи з туристичною метою, змушені по 8-10 годин простоювати в транспортних чергах. За добу на всіх пунктах пропуску у Волинській і Львівській областях українсько-польський кордон перетинає 17 тисяч учасників малого прикордонного руху. Блокують дороги у чотирьох пунктах пропуску на Львівщині в середньому 200 осіб.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG