Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд відхилив скаргу Росії на рішення про відшкодування Навальному й партнерові


Олексій Навальний (л) і Петро Офіцеров (п) під час суду, Кіров, 19 липня 2013 року
Олексій Навальний (л) і Петро Офіцеров (п) під час суду, Кіров, 19 липня 2013 року

Європейський суд із прав людини відхилив скаргу Міністерства юстиції Росії на рішення суду про виплату відшкодування російському опозиціонерові Олексієві Навальному і його діловому партнерові Петрові Офіцерову.

Росія оскаржувала рішення Страсбурзького суду від 23 лютого у справі, що стосувалася компанії «Кіровліс»: суд вирішив, що в Росії Навального й Офіцерова судили за дії, що є звичайною підприємницькою діяльністю. Європейський суд із прав людини встановив, що Росія порушила право Навального й Офіцерова на чесний суд.

Відтак, вирішив ЄСПЛ, Росія має виплатити їм понад 80 тисяч євро відшкодування: 48 тисяч Навальному й 22 тисячі Офіцерову і ще по 8 тисяч кожному за судові витрати.

Відповідно до рішення Страсбурзького суду, кримінальне право під час суду над Навальним і Офіцеровим «було витлумачено довільно і непередбачувано, на шкоду обом заявникам, що призвело до очевидно нерозумного результату справи».

2013 року суд у російському місті Кірові визнав Олексія Навального й Петра Офіцерова винними у викраденні продукції державного підприємства «Кіровліс» і засудив їх до п’яти і чотирьох років позбавлення волі відповідно; пізніше обласний суд замінив обидва покарання на умовні.

XS
SM
MD
LG