Доступність посилання

ТОП новини

Нетверезих водіїв потрібно виявляти ще до ДТП – експерт


Винуватець резонансного ДТП 3 липня Іван Федорко втратив одну з топ-посад в «Укрзалізниці» та отримав повідомлення про підозру. Постраждала в аварії родина фотокореспондента Макса Левіна досі перебуває у лікарні. За словами Левіна, «людина Федорка» намагалась із ним «домовитись», пропонуючи хабар. Такі аварії – не рідкість, адже в Україні немає системи запобігання подібним випадкам, говорять експерти. Часто нетверезих та потенційно небезпечних водіїв навіть не вдається ідентифікувати.

​«Укрзалізниця» доклала усіх зусиль, щоб попрощатись із уже звільненим директором із вантажних перевезень і логістики, заявив очільник відомства Войцех Бальчун.

«За українським законодавством це не так просто, але ми знайшли рішення. І цей чоловік не є працівником «Укрзалізниці». Я сподіваюсь, що кримінальне провадження буде жорстким. Також ми заявили про свою пропозицію допомоги потерпілим», – сказав він у коментарі каналу «Еспресо».

Співробітники прокуратури змогли вручити йому повідомлення про підозру, згідно з частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України.

Федорку оголосили підозру (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Посвідчення помічника голови Ради ветеранів МВС Федорку не допомогло

Автівка Івана Федорка у неділю на автодорозі Боярка-Забір'я виїхала на зустрічну смугу та протаранила машину. Постраждали фотокореспондент Макс Левін, його дружина та двоє маленьких дітей. Жінка потерпіла найбільше – у неї численні забої.

Після аварії Федорко усіляко намагався уникнути покарання. Спершу вдавав, що пов’язаний із МВС, тому, мовляв, із ним не варто зв’язуватись.

У лікарні, куди його привезли, казав медикам, що просто упав із лавки. Нетверезого на вигляд Федорка не відразу вдалось змусити здати кров на аналіз.

Потерпілий Левін заявляє, що з ним намагались «домовитись».

«Через хвилин 20 приїхав їхній кум, друг, сват, брат, не знаю… лисий, якого почали представляти ніби він водій. Він надав слідчому своє посвідчення, сказав, що прав у нього немає, документів немає, нічого немає. До мене він підходив, хотів «порішать», перегаром дихав на мене, казав: давай, ми тобі все купим. Я сказав, що ми все будем оформлювати, як має бути», – сказав він у коментарі ТСН.

Головна причина ДТП – алкоголь

Щороку під колесами автомобілів в Україні гинуть від чотирьох до п’яти тисяч людей. І пияцтво очолює рейтинг причин ДТП. Це стосується не лише України, а й США, Франції, Канади та Німеччини. Відрізняється лише кількість випадків. У Польщі, наприклад, щоденно затримують чи не вдвічі більше нетверезих водіїв, ніж в Україні. Навряд чи у сусідній країні більше п’ють – справа у тому, що польська поліція жорсткіше контролює безпеку дорожнього руху. Так вважає Віктор Козоріз, віце-президент харківського «Товариства учасників руху».

Експерт пояснює це тим, що, згідно з новими правилами, українська поліція більше не може безпричинно зупиняти водіїв – потрібні суттєві причини. Цю звичку екс-міліції суспільство часто критикувало, утім саме такими «принюхуваннями» можна було зупинити багатьох п’яних автомобілістів, каже Козоріз.

Ще одне правило, що діє у багатьох європейських країнах – «день тотального контролю». Тоді зупиняють ледве не усіх водіїв і просять пройти тест на вміст алкоголю у крові. В Україні цього немає, додає експерт.

Чесно отримує довідку для водійських прав кожен третій

Ще одна серйозна проблема – куплені медичні довідки для одержання водійських прав. Козоріз наводить статистику по рідному для нього місту Харкову: якщо водійське посвідчення щороку отримує 1500 людей, то відповідні довідки чесно отримують у медиків – втричі менше. «Товариство учасників руху» моніторить ситуацію по всій країні, тож для інших українських міст пропорція залишається такою самою, говорить Козоріз.

В Україні немає системи управління безпекою дорожнього руху. Це система підготовки водіїв, пропаганда здорового способу життя і безпечної поведінки на дорогах
Віктор Козоріз

«В Україні немає системи управління безпекою дорожнього руху. Це не тільки камери чи кількість поліцейських патрулів. Це, насамперед, система підготовки водіїв, пропаганда здорового способу життя і безпечної поведінки на дорогах», – каже він.

Допустима доза в Україні – 0,2 проміле

Рішенням для українських реалій могли би стати суттєві штрафи та кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані, вважає експерт. Про схоже заговорили і у Верховній Раді. Штраф за те, що водій сів за кермо у нетверезому стані, може зрости з 3 400 до 10 200 гривень. Крім того, правопорушники на один рік можуть втратити право керувати машиною.

Далі вже кожна наступна поїздка в нетверезому стані коштуватиме порушнику понад 20 тисяч гривень та три роки без посвідчення водія за повторне правопорушення впродовж двох років. А дві повторні поїздки в нетверезому стані за п'ять років обійдуться у 41 тисячу гривень та позбавлення посвідчення водія на 10 років. За такі нововведення ще мають проголосувати у другому читанні.

Зараз в Україні дозволяється сідати за кермо, якщо вміст алкоголю в крові не перевищує 0,2 проміле. Це 200 грамів сухого вина для чоловіків, 100 – для жінок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG