Доступність посилання

ТОП новини

Депутати підтримали арешт Онищенка. А він сам – «готується до Олімпіади»


Пікет громадських активістів з вимогою до парламенту проголосувати за притягнення до кримінальної відповідальності Олександра Онищенка
Пікет громадських активістів з вимогою до парламенту проголосувати за притягнення до кримінальної відповідальності Олександра Онищенка

Київ – Парламент підтримав подання щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка. За відповідні рішення проголосували, відповідно, 275, 265 та 263 парламентарі. Генпрокурор Юрій Луценко запевнив із трибуни парламенту, що це лише перша сигнальна справа у боротьбі з газовою мафією. Водночас сам Онищенко називає такі дії «вибірковістю», а саму спецоперацію – бездоказовою.

​Чимало депутатів із парламентської трибуни та в кулуарах Верховної Ради вітали антикорупційні органи з тим, що вони почали розслідувати топ-корупцію. Водночас під час обговорення подання у сесійній залі виникли питання щодо його формулювання.

Зокрема, перший заступник голови Комітету з регламенту Верховної Ради Павло Пинзеник заявив з парламентської трибуни, що питання про затримання і арешт Олександра Онищенка не готові до розгляду. Крім того, він зауважив, що докази у його винуватості «необґрунтовані».

Мітинг під Верховною радою
Мітинг під Верховною радою

Аналогічну позицію відстоює й захист Олександра Онищенка. Один із його адвокатів Ольга Просянюк повідомила Радіо Свобода, що вони найближчим часом будуть оскаржувати рішення парламенту в Вищому адміністративному суді.

«Згідно з законом України про регламент Верховної Ради України щодо кожного запобіжного заходу має подаватися окреме подання. Тобто сьогодні по кожному питанні мало розглядатися одне за іншим подання. Таке пакетне голосування є самостійною процесуальною підставою для оскарження цієї постанови», – прокоментувала рішення парламенту адвокат.

Водночас керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький запевнив, що подання, яке нині розглянув парламент, повністю відповідає регламенту, щоб його не можна було потім оскаржити в суді.

Враховуючи тяжкість вчинених злочинів й шкоду, яка завдана країні, найбільш оптимальний запобіжний захід – тримання під вартою
Назар Холодницький

«Ми зробили все, як вимагає закон про регламент – одне подання, три пункти, які ми просимо. Відповідно по регламенту головуючий має вносити три питання на голосування, по кожному з цих питань – окрема постанова Верховної Ради. Враховуючи тяжкість вчинених злочинів й шкоду, яка завдана країні, на нашу думку, найбільш оптимальний запобіжний захід, який може бути – тримання під вартою», – сказав Назар Холодницький в кулуарах Верховної Ради.

Як Верховна Рада підтримала подання генпрокурора щодо Онищенка (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

​Народний депутат Сергій Лещенко, виступаючи з трибуни парламенту, зауважив, що регламентний комітет не може перебирати на себе функції суду і вирішувати обґрунтованість доказів.

Більшість депутатів дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Олександра Онищенка. Водночас від представників майже всіх фракцій лунали побажання розслідувати й далі цю справу, адже Олександр Онищенко не міг привласнювати державні кошти, якби йому не допомагали «згори». Генпрокурор Юрій Луценко у відповідь запевнив, що це – лише перша сигнальна справа у боротьбі з газовою мафією.

Різаненко: Онищенко – не є «новим Ходорковським»

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький запевнив, що ніхто не буде затягувати розслідування цієї справи, не дивлячись на те, що Олександра Онищенка немає в Україні. Сам депутат, якого парламент позбавив недоторканості, на своїй сторінці «Фейсбук» пізніше написав, що перебуває в Австрії та готується до Олімпіади.

​«Те, що зараз відбувається, не що інше, як вибірковість процесу з повною відсутністю доказової бази. Ця своєрідна спецоперація – бездоказова. Все було узгоджено заздалегідь і докази не потрібні. Хід операції показує, що мені не дали б права захищатися належним чином. Тому я ухвалив рішення не дозволити себе показово заарештувати в залі Верховної Ради, зараз готуюся до Олімпіади, на тренуваннях в Австрії», – написав Олександр Онищенко.

Ігор Жданов
Ігор Жданов

Водночас міністр молоді та спорту України Ігор Жданов заявив, що не підпише наказу про включення народного депутата України Олександра Онищенка до складу національної олімпійської збірної України. Як написав він у фейсбуці, після рішення Верховної Ради позбавити депутата недоторканності в цьому питанні «не може бути жодних дискусій».

Степан Гавриш
Степан Гавриш

Через те, що Онищенко перебуває за кордоном, реального процесу над ним найближчим часом може й не бути, вважає доктор юридичних наук, директор «Інституту політичної кризи» Степан Гавриш.

«Ця справа є невеличкою спробою відкрити двері для боротьби з корупцією, яка очолюється нинішньою владою. З іншого боку, це велика димова завіса над справами, які були оголошені українськими журналістами, які досліджували оточення українського президента, як і самого президента у зв’язку з офшорами щодо корупційних зловживань», – каже експерт.

За його словами, ця справа – демонстрація перед Заходом про успіхи в боротьбі з корупцією.

Павло Різаненко
Павло Різаненко

Член фракції «Блок Петра Порошенка» Павло Різаненко вважає, що судити Олександра Онищенка буде можливість, бо в Україні є інститут заочного засудження.

«Інша справа, що він буде переховуватись в Росії або в якихось інших країнах, він розраховує, його не можна буде витягнути. І не дивлячись на його абсурдні заяви, що в Україні буде свій Ходорковський, я абсолютно не вірю в нього, як в Ходорковського. Він не політик, він не Юрій Луценко чи Юлія Тимошенко, які по суті погодились піти в тюрму заради своїх переконань. Ця людина, навпаки, переховується», – каже народний депутат.

НАБУ: обшуки в адвокатів стосуються конвертації коштів у «справі Онищенка»

Тим часом детективи НАБУ провели 5 липня обшуки в офісах двох адвокатських компаній та за місцем проживання трьох адвокатів у «справі Онищенка».

Як повідомила прес-служба бюро, метою обшуків є отримання доказів, які доводять або спростовують причетність адвокатів до конвертації коштів, здобутих внаслідок реалізації так званої «газової схеми Олександра Онищенка».

У НАБУ наголошують, що обшуки санкціоновані ухвалами суду і проводяться у рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з компанією «Укргазвидобування»

Адвокат Ольга Просянук, яка представляє інтереси Онищенка, прокоментувала ці обшуки так: «Я вважаю, що вони були не законні, тому що, зачитуючи текст ухвали, яка була підставою для проведення обшуку, зміст її звівся до того, що оскільки Андрій Циганков здійснював представництво та захист інтересів певних товариств із обмеженою відповідальністю, то значить, він потурав злочинній діяльністі. Тобто виходить, що, по суті, нівелюється інститут адвокатури».

У ЗМІ також поширилась інформація, що один із адвокатів Онищенка Андрій Циганков вилетів із країни, бо розцінив обшуки в адвокатів як тиск. Цю інформацію не змогла підтвердити Ольга Просянюк, через те, що не знає про його місце перебування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG