Доступність посилання

ТОП новини

У Росії ФСБ вилучила листування «Еха Москви» з Піонтковським і викликала редактора на допит


Редакція «Еха Москви», архівне фото
Редакція «Еха Москви», архівне фото

Головний редактор російської радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов повідомив, що Федеральна служба безпеки Росії вилучає листування редакції з публіцистом Андрієм Піонтковським, який був змушений утекти з Росії.

Крім того, написав він у твітері, ФСБ викликає на допит головного редактора сайту станції Віталія Рувинського.

Сама радіостанція передала, що, за словами працівників ФСБ, вилучення матеріалів здійснюють у рамках розслідування кримінальної справи, пов’язаної зі статтею Піонтковського, що була оприлюднена на початку року на сайті «Еха Москви».

На радіомовленні станції це не відобразилося, запевнили в редакції.

У лютому відомий російський адвокат Марк Фейгін, що є адвокатом і Андрія Піонтковського, повідомляв, що публіцист залишив Росію, побоюючись кримінального переслідування за його погляди. Як сказав Фейгін в інтерв’ю британській телерадіокомпанії «Бі-бі-сі», йдеться про статтю Піонтковського, оприлюднену в його блозі на сайті радіостанції «Ехо Москви» 23 січня про відносини центральної російської влади й керівництва та суспільства Чечні під заголовком «Бомба, готова вибухнути».

Тоді після публікації матеріалу голова комітету Державної думи Росії Ірина Ярова направила до Генеральної прокуратури Росії запит про перевірку цієї статті на наявність у ній екстремізму. На її думку, публіцист у ній закликав до відокремлення Чечні від Росії. Схожі звернення до Генпрокуратури і Слідчого комітету Росії направляли також депутати регіонального парламенту Чечні, повідомляла Генпрокуратура Росії.

За даними російської преси, Генеральна прокуратура виявила в тій статті «ознаки закликів до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії, а також інформації, що збуджує ненависть і ворожнечу, принижує гідність групи осіб за ознаками національності і походження». Відтак Генпрокуратура передала матеріали про цю статтю до Федеральної служби безпеки Росії, щоб там вирішили, чи притягати до кримінальної відповідальності самого автора статті, а також працівників «Еха Москви», відповідальних за її появу на сайті.

У березні Фейгін повідомив, що в ФСБ на його запит поінформували, що проти самого Піонтковського кримінальної справи не порушували.

XS
SM
MD
LG