Доступність посилання

ТОП новини

Україна привітала ухвалення резолюцій ПА ОБСЄ про Крим і Чорнобиль


Під час 25-ї щорічної сесії ПА ОБСЄ у Тбілісі, фото 1 липня 2016 року
Під час 25-ї щорічної сесії ПА ОБСЄ у Тбілісі, фото 1 липня 2016 року

Україна привітала ухвалення на сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі двох резолюцій, про Крим і Чорнобиль, внесених українською делегацією.

Як нагадали в Міністерстві закордонних справ України, резолюція «Порушення прав людини та основоположних свобод в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» «вчергове підтвердила факт здійснення Росією збройної агресії проти України, рішуче засудила анексію Кримського півострова та порушення Росією як державою-окупантом основоположних прав людини в окупованому Криму, зокрема, заборону Меджлісу кримськотатарського народу, застосування політичних репресій проти кримських татар й етнічних українців, у тому числі викрадення, вбивства, тортури, тюремні ув’язнення тощо». Резолюція також закликала Росію звільнити всіх незаконно ув’язнених громадян України.

А резолюція «Тридцята річниця Чорнобильської катастрофи» наголосила на необхідності продовження на національному та міжнародному рівнях докладання зусиль для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, зменшення її впливу на здоров’я населення, послаблення її екологічних, соціальних та економічних наслідків та відновлення постраждалих від радіації територій, додали в МЗС.

Крім того, міністерство також привітало ухвалення резолюції Загального Комітету ПА ОБСЄ з політичних питань та безпеки, в якій «чітко засуджується факт російської збройної агресії проти України, а також міститься заклик до розгортання міжнародної миротворчої операції під егідою ООН та ОБСЄ та продовження економічних та політичних санкцій проти Росії до повного виконання мінських домовленостей і припинення незаконної окупації АР Крим та міста Севастополь», повідомила прес-служба МЗС.

Розгляд і ухвалення резолюцій щодо дій Росії у Криму й на сході України викликали різкі протести делегації Росії в Парламентській асамблеї ОБСЄ. Після того, як їхній розгляд не вдалося зірвати, російська делегація відмовилася від участі в їхньому обговоренні.

XS
SM
MD
LG