Доступність посилання

ТОП новини

Влітку тарифи не спричинять соціального вибуху – Фесенко


Ціноутворення на газ в Україні проаналізує робоча група народних депутатів й урядовців. Про таку попередню домовленість повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман після учорашньої зустрічі з лідерами парламентських фракцій і груп. Тим часом представники фракції «Батьківщина» і Радикальної партії заявляють про безстрокове блокування президії і трибуни парламенту, поки тарифи не буде знижено. Попереджувальну акцію протесту проти підвищення тарифів на газ і комунальні послуги мають намір провести сьогодні (у середу) профспілки. Експерти ж вважають, що тарифна тема не призведе зараз до соціального вибуху і радять громадянам ощадно використовувати енергоресурси

Влітку тарифи не спричинять соціального вибуху – Фесенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тема тарифів на житлово-комунальні послуги перейшла з економічної у політичну площину і стала причиною блокування трибуни і президії Верховної Ради: до фракції Радикальної партії, яка вже місяць блокує трибуну, у вівторок долучилися представники «Батьківщини» і деякі позафракційні депутати. Вечірнє засідання парламенту так і не відбулося.

Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв пояснює, що вони вимагають поставити на голосування тарифний пакет законопроектів, ухвалення яких дасть змогу знизити тарифи як мінімум вдвічі, а також наполягають на створенні тимчасової слідчої комісії парламенту для перевірки обґрунтованості чинних тарифів. Він також назвав неефективною нинішню систему житлових субсидій.

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв
До чого зараз субсидії спонукають? Тільки до одного – переганяти кошти з державного бюджету, які збираються з кожного, хто платить податки, в кишені газовим олігархам
Сергій Соболєв

«До чого зараз субсидії спонукають? Тільки до одного – переганяти кошти з державного бюджету, які збираються з кожного, хто платить податки, в кишені газовим олігархам, от і все», – сказав Сергій Соболєв.

Для розблокування роботи Верховної Ради з лідерами фракцій і спікером зустрівся прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він повідомив в ефірі каналу «112 Україна» про попередню домовленість створити робочу групу з представників усіх фракцій з вивчення питання утворення ціни на газ. Щоправда, за його словами, представники фракцій «Батьківщина» і Радикальної партії не довели цієї розмови до кінця.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман
Якщо є мета дестабілізувати ситуацію, її загострити, вкинути країну в дострокові парламентські вибори – це не питання тарифів
Володимир Гройсман

«Яка мета у тої чи іншої політичної сили? Якщо є мета дестабілізувати ситуацію, її загострити, вкинути країну в дострокові парламентські вибори – це не питання тарифів», – сказав він.

Прем’єр вкотре наголосив, що єдина ринкова ціна на газ унеможливлює корупційні оборудки і зловживання у газовій сфері, система субсидій адресно захистить малозабезпечених, і що слід боротись не за зниження тарифів, а за підвищення доходів людей.

Невідповідність рівня тарифів і доходів громадян збурило й українські профспілки. Вони анонсують на середу масштабну акцію протесту, марш і пікетування Верховної Ради та Кабінету міністрів, щоб висловити своє невдоволення підвищенням цін на газ і житлово-комунальних тарифів.

Це піар політиків, але проблема може стати серйозним викликом восени – політолог

Чи є зараз підстави говорити, що тарифна тема спричинить соціально-політичний вибух в країні? Якщо це і станеться, то не влітку, вважає політолог Володимир Фесенко. На його переконання, політики і профспілки намагаються зараз нагадати про себе.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Проблема може стати серйозним соціальним і політичним ризиком восени, коли люди отримають платіжки з початком опалювального сезону. І листопад-початок грудня у цьому сенсі будуть найбільш проблемними
Володимир Фесенко

«Це піар, який абсолютно нічим не загрожує владі, політики і профспілки намагаються використати цю тему у своїх інтересах. Проблема може стати серйозним соціальним і політичним ризиком восени, коли люди отримають платіжки з початком опалювального сезону. І листопад-початок грудня у цьому сенсі будуть найбільш проблемними. Зараз ризики, скоріше, потенційні», – сказав Фесенко.

Неплатежі громадян можуть тоді досягти 30-40 відсотків, вважає політолог і прогнозує, якою може бути реакція влади.

«Перша реакція – збільшення субсидій, розширення субсидій. Друга реакція, якщо виникне серйозна проблема або з кризою неплатежів, або із соціальними протестами, – зменшення тарифів. Я не виключаю певної корекції тарифів, це можливо», – сказав Володимир Фесенко.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Економічний експерт Борис Кушнірук наголошує, що після підвищення до ринкового рівня тарифів уряд далі має діяти економічними методами: запровадити систему ефективного обліку споживання енергоресурсів, демонополізувати ринок їх постачальників, створити відкритий реальний реєстр отримувачів субсидій, стимулювати енергозбереження та енергоефективність.

«Соціальні стандарти життя залежать від того, в якій мірі економіка працює ефективно, і в якій мірі є доходи у населення і в бюджеті для того, щоб ці соціальні стандарти підтримувати», – каже експерт. Він визнає, що це завдання на багато років і закликає громадян до економного використання енергоресурсів.

Скасування пільгового тарифу на газ в опалювальний сезон та встановлення єдиного тарифу на газ для населення і підприємств на рівні 6 тисяч 800 гривень за тисячу кубометрів спричинило зростання з 1-го липня тарифів на опалення і гарячу воду майже вдвічі. Регіональні водоканали ініціюють підвищення тарифів на холодну воду. У вересні очікується також зростання вартості електроенергії.

Як свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією Research & Branding Group у травні цього року, понад 80% українців заявляють, що не зможуть платити комірне після підвищення тарифів. Про готовність сплачувати за новими платіжками завив лише кожен десятий опитаний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG