Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові прихильники Александровської вимагали звільнити її й наразилися на яйця


У Харкові прихильники затриманої колишнього народного депутата від Комуністичної партії України Алли Александровської мітингували біля обласної прокуратури, вимагаючи не підтримувати обвинувачення на її адресу і звільнити її зі слідчого ізолятора. Проти них виступили представники проукраїнських сил, дехто з них кинув у комуністичних мітингувальників кілька яєць.

Як заявив соратник Александровської Олексій Перепелиця, він та його однодумці вважають, що обласна прокуратура має відмовитися підтримувати обвинувачення слідчих Служби безпеки України за статтями Кримінального кодексу України про зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та про пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі.

Звернення про це прихильники Александровської передали в обласну прокуратуру, обіцяючи відправити й у Генеральну прокуратуру.

«Ніколи Александровська у своїх публічних виступах чи в якихось документах не згадувала про порушення територіальної цілісності України. Якщо й була мова, то тільки про розширення децентралізації. І її проект закону чітко свідчить про децентралізацію, передусім у сфері економічних інтересів регіону», – сказав Перепелиця, згадавши законодавчу ініціативу Александровської «Про особливий регіон розвитку Слобожанщина».

У той час як біля стін прокуратури мітингували кілька десятків людей похилого віку з плакатами на підтримку затриманої Алли Александровської, з протилежного боку зібралися понад сотню представників проукраїнських сил: «Правого сектору», Національного руху «Державницька ініціатива Яроша (ДІЯ)», Цивільного корпусу «Азов» тощо.

Після словесної перепалки та кількох яєць у бік однодумців Александровської поліція коректно посадила літніх активістів до автобусу і відвезла їх із місця мітингу.

Служба безпеки України повідомила Аллі Александровській про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за частиною 2 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і частиною 3 статті 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід для Александровської у вигляді арешту на 60 діб без права застави.

Алла Александровська та її захист називають справу «штучною». Вони мають намір оскаржувати рішення про арешт у Харківському апеляційному суді. За словами соратника Александровської Олексія Перепелиці, слухання щодо скарги призначене на 8 липня на 10-у годину.

Александровську затримали 28 червня за підозрою в підкупі депутатів місцевих рад для ухвалення на сесіях звернень до парламенту і президента про зміни до Конституції з питань федералізації. Прокуратура звернулася до суду з проханням обрати для колишнього парламентаря запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Алла Александровська очолювала харківський обласний осередок Комуністичної партії України від 1996 року і до заборони цій політсилі на політичну діяльність чотири рази обиралася народним депутатом України, двічі – депутатом Харківської облради.

XS
SM
MD
LG