Доступність посилання

ТОП новини

В МВС пообіцяли надати ГПУ документи про зброю і трофеї полку «Дніпро-1»


Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що Національна поліція України надасть Генеральній прокуратурі України документи про оформлення та взяття на облік і підстави зберігання зброї полку патрульної служби поліції особливого призначення «Дніпро-1», яка могла бути вилучена в сепаратистів як трофеї.

Коментуючи виявлення зброї, боєприпасів і вибухових речовин у перебігу обшуку в місці дислокації цього полку Головного управління Національної поліції України у Дніпропетровській області, в МВС звернули увагу: зброя в підрозділах поліції, які несуть службу в зоні АТО, обліковується у процесі її надходження відповідно до вимог законодавства. Джерела походження цієї зброї можуть бути різними, зокрема, вилучення як трофейної у членів незаконних збройних формувань, які перебувають в ОРДЛО.

При цьому, мовиться в повідомленні, трофейна зброя та боєприпаси можуть перебувати в розташуванні підрозділів Нацполіції, залучених у зоні проведення антитерористичної операції. У процесі оформлення, який потребує певного часу, вона зберігається під охороною у спеціально обладнаних приміщеннях.

Раніше в середу в ГПУ повідомили, що спільно з СБУ за місцем дислокації полку «Дніпро-1» виявили «рекордну кількість незаконно утримуваної зброї, боєприпасів та вибухових речовин, які викрадені та вивезені з зони АТО». Спецоперацію вилучення цієї зброї здійснив департамент розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України в тісній взаємодії з Головним управлінням боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ та підрозділом боротьби з корупцією та організованою злочинністю Головного управління СБУ в Києві та Київській області, управлінням внутрішньої безпеки Національної поліції України в Києві й Державною прикордонною службою України.

За повідомленням ГПУ, ці незаконно утримувані зброя, боєприпаси та вибухові речовини були викрадені й вивезені з зони АТО як уже списане військове майно, що використовувалось під час зіткнень із бойовиками угруповань «ЛНР» і «ДНР».

У полку «Дніпро-1» натомість стверджували, що вся зброя полку надана йому Головним управлінням Національної поліції України й офіційно перебуває на балансі полку.

Але в Генпрокуратурі цю заяву теж заперечили. Як заявив начальник департаменту розслідувань особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Володимир Гуцуляк, якого цитує агентство «Інтерфакс-Україна», вилучена зброя не була на офіційному обліку, і її планували перевозити по Україні в бік Києва, що створювало загрозу потрапляння цього арсеналу в руки кримінальних елементів.

XS
SM
MD
LG