Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заявляють про відмову нідерландських слідчих від допомоги в справі МН17


Реконструкція з уламків літака рейсу MH17 (архівне фото)
Реконструкція з уламків літака рейсу MH17 (архівне фото)

Представники міжнародного розслідування обставин катастрофи літака рейсу MH17 у небі над Донбасом отримали матеріали російського слідства щодо цієї трагедії. Про це заявив 6 липня речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

Водночас, за його словами, слідчі, що прибули з Нідерландів, відмовилися від допомоги Росії й не запропонували поділитися будь-якими власними даними щодо цієї справи.

Маркін підтвердив, що співробітники Слідчого комітету Росії зустрілися 6 липня з представниками Генеральної прокуратури Нідерландів, щоб обговорити їхні запити про катастрофу, що сталася майже два роки тому.

Представники міжнародного розслідування, яке з’ясовує обставини катастрофи літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом, прибули до столиці Росії 5 липня.

Представник цієї групи Вім де Брейн одразу заявив, що не робитиме жодних заяв за підсумками поїздки до Москви.

Росія не є учасником розслідування і не може претендувати на його дані, слідчі самі вирішують, яка допомога Росії їм потрібна.

Раніше російська сторона вже не раз намагалася подати «дані», що мали на меті скласти вину за збиття лайнера на Україну чи й просто сфальсифікувати інформацію про це.

Минулої осені інше розслідування, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. Тоді загинули всі 298 людей, що були в літаку.

Після презентації результатів цього технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої бойовиками.

Але те розслідування не мало на меті визначати винних.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG