Доступність посилання

ТОП новини

В ООН заявляють про порушення прав людини через конфлікт на Донбасі і загрозу загострення боїв


Іван Шимонович
Іван Шимонович

Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович попереджає про високий ризик повторного загострення широкомасштабних військових дій на сході України, якщо не будуть вжиті термінові заходи, щоб відокремити сторони і відвести важке озброєння.

Він сказав про це 7 липня, виступаючи перед Постійною радою ОБСЄ щодо погіршення ситуації з правами людини внаслідок конфлікту на сході України.

Шимонович закликав сторони конфлікту на Донбасі до реалізації заходів, узгоджених в Мінську, багато з яких стосуються прав людини. «Мінськ – все ще найкращий шанс для досягнення стійкого миру», – сказав помічник генсекретаря ООН.

Шимонович заявив про щонайменше 31 350 жертв конфлікту, в тому числі близько 9,5 тисяч загиблих. За його словами, Управління верховного комісара ООН з прав людини у червні зафіксувало 69 жертв серед цивільного населення. Помічник генсекретаря ООН зауважив, що у 60% випадків люди загинули від важкого озброєння, яке мало бути відведене за Мінськими угодами.

«Міни, міни-пастки, а також боєприпаси, які не розірвалися, як і раніше, є серйозною загрозою для цивільних, і необхідна системна координація діяльності усіх сторін, пов’язана з розмінуванням», – додав він.

Шимонович також заявив про важливість співпраці між владою України і представниками збройних угруповань у встановленні місця перебування людей, які зникли під час конфлікту.

Він наголосив, що вимоги дотримання прав людини залишають по обидва боки лінії контакту.

Помічник генсекретаря ООН заявив, що обмеження свободи слова, мирних зібрань є проблемою для проведення вільних і прозорих виборів на сході України. Він також вказав на скарги про порушення цивільних і політичних прав у районах, контрольованих урядом України, особливо в зоні конфлікту.

Шимонович висловив глибоке занепокоєння у зв’язку з інформацією про застосування тортур і жорстоке поводження. Він висловив жаль з приводу позбавлення гуманітарної допомоги населення в районах, уражених конфліктом.

Шимонович також заявив про значне погіршення ситуації з правами людини в анексованому Росією Криму, зокрема щодо кримських татар.«Я закликаю Верховний суд Російської Федерації скасувати рішення про заборону їхнього головного представницького органу», – сказав Симонович.

«Ми маємо побачити завершення конфлікту, відповідальність за вбивства і порушення від 2014 року і справедливість для жертв і їхніх родин», – підсумував Шимонович.

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

XS
SM
MD
LG