Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: українці розчаровані високим рівнем корупції


Опитування, оприлюднене 8 липня Міжнародним республіканським інститутом, свідчить про зменшення рівня песимізму з боку українців щодо уряду України після зміни прем’єра 14 квітня. Водночас, як заявляють автори дослідження, залишається розчарування рівнем корупції, а довіра громади до влади – низька.

«Не секрет, що перед урядом Порошенка стоять серйозні виклики, але це опитування – одне з багатьох, проведених IRI в останні роки, може свідчити про проблиск надії для новопризначеного прем’єра Гройсмана. Рішення уряду провести низку реформ, зокрема заходи щодо підвищення відповідальності судової влади, є багатообіцяючим початком. Тепер він має скористатися цим вікном можливостей для того, щоб ці реформи були належно реалізовані», – заявив регіональний директор інституту з Євразії Стівен Нікс.

Як заявляють у Міжнародному регіональному інституті, незначне зменшення тих, хто категорично не схвалює діяльність парламенту – від 59% у лютому до 46% у цьому опитуванні – може бути можливістю для продовження реформ.

Водночас українці зберігають скептичне ставлення до перспектив уряду в подоланні політичної кризи. На запитання про те, чи зможе Кабмін Володимира Гройсмана принести позитивні зміни для країни, 60% відповіли «можливо» або «точно» ні, а 20% сказали – «можливо» або «точно» так.

Щодо проблеми корупції в Україні, то реформу по боротьбі з корупцією вважають найбільш важливим пріоритетом для органів влади (44% опитаних).

46% опитаних розглядають скасування недоторканності парламентаріїв і суддів як ключовий показник для прогресу країни, 38% вважають, що чіткий механізм боротьби з корупцією для того, щоб притягати чиновників до відповідальності, ознаменує більш позитивний рух держави.

Щодо методології проведення опитування, то в IRI повідомили, що його провела група «Рейтинг» на замовлення інституту і за фінансової підтримки уряду Канади. Дані збирали по всій території України, крім окупованих територій Криму і частини Донбасу, від 28 травня до 14 червня за допомогою інтерв’ювання респондентів у них вдома. В опитуванні взяли участь 2,4 тисячі жителів України віком від 18 років із правом голосу.

XS
SM
MD
LG