Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає Нідерланди до «відповідального рішення» щодо асоціації України з ЄС


Марк Рютте (Л) і Петро Порошенко
Марк Рютте (Л) і Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко закликає Нідерланди ухвалити «відповідальне рішення» щодо Угоди про асоціацію України з ЄС. Про це Порошенко заявив 9 липня під час зустрічі з нідерландським прем’єр-міністром Марком Рютте у Варшаві, де проходить саміт НАТО.

«Глава держави висловив переконання, що прем’єр-міністр Нідерландів також сприятиме прискоренню ухвалення Європейським союзом рішення щодо запровадження безвізового режиму для українських громадян», – повідомляють в Адміністрації президента України.

Порошенко і Рютте також скоординували кроки щодо розслідування катастрофи літака рейсу МН-17, збитого на Донбасі у липні 2014 року.

На дорадчому референдумі у Нідерландах, якого домоглися євроскептичні сили цієї країни, рівно 61 відсоток його учасників висловився 6 квітня проти ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, яку Нідерланди вже здійснили раніше. При цьому явка виборців ледь перевищила мінімум, необхідний для чинності референдуму, – 32,28%. Таким чином, лише 19,69% від усіх виборців Нідерландів висловилися проти ратифікації. При цьому ініціатори референдуму не приховували, що доля України їм байдужа, а йшлося їм саме про протест проти Євросоюзу. За законом, уряд не зобов’язаний брати до уваги рішення таких референдумів, але нинішній уряд Нідерландів дав знати, що муситиме прислухатися до думки хай і невеликої частки виборців.

І в Україні, і в Європейському союзі заявляли, що шкодують із приводу результатів нідерландського референдуму.

XS
SM
MD
LG