Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявляє про видворення двох дипломатів США у червні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Москві підтверджують факт видворення двох російських дипломатів зі США через інцидент зі співробітником американського посольства у Росії, а також повідомляють про висилку двох співробітників американського посольства у відповідь.

«Можу підтвердити, що з посиланням на вищеописаний випадок влада США дійсно зажадала від’їзду двох співробітників Посольства Росії у Вашингтоні, не пред’явивши жодних претензій до них самих. Причому у Держдепартаменті на високому рівні нам було запропоновано не оприлюднювати цей факт розголосу. Як бачимо, тримати слово не в звичаях американських дипломатів», – заявив 9 липня заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков.

«Раз вже американські колеги стали такими відвертими, додам, що слідом за їхнім недружнім кроком з Москви довелося виїхати двом співробітникам Посольства США. Вони були оголошені «персона нон-ґрата» за діяльність, несумісну з дипломатичним статусом. Це той самий нічний хуліган і ще один такий же оперативник ЦРУ», – додав Рябков.

8 липня речник Державного департаменту США Джош Кербі повідомив, що Вашингтон видворив двох російських чиновників після сутички між американським дипломатом та російськими силовиками біля посольства США у Москві.

За інформацією американської сторони, росіяни були вислані 17 червня.

У США не уточнили ким саме були видворенні російські чиновники.

Раніше посадовець США повідомив Радіо Свобода, що співробітники російських спецслужб 6 червня побили у Москві американського дипломата.

За інформацією видання Washington Post, яке вперше повідомило про цей інцидент, охоронець, одягнений у форму ФСБ, що стояв біля американського посольства, накинувся на дипломата, який намагався увійти до будівлі. Цей факт підтвердили чотири офіційні представники посольства США. У результаті у дипломата виявилося зламане плече, і він був змушений покинути Росію для лікування.

У МЗС Росії заперечують інформацію про застосування сили щодо американського дипломата у Москві співробітником правоохоронних органів. За словами речниці російського МЗС Марії Захарової, «відомо», що сам дипломат є співробітником ЦРУ і у ніч, коли відбулися події, він «повертався після проведення розвідувальної операції».

Це не перший подібний інцидент, який стався упродовж останнього часу.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися у 2014 році, після анексії Росією Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG