Доступність посилання

ТОП новини

Україна ще не готова до членства у НАТО – Климпуш-Цинцадзе


Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що членство у НАТО є стратегічним завданням для України.

«В усіх документах, зокрема, в основах нашої зовнішньої і внутрішньої політики, після обрання нового парламенту було записано, що Україна прагне набуття стандартів НАТО. Очевидно набуття стандартів, як на мене, передбачає послідовну політику після цього, отже стратегічним завданням є членство в альянсі», – сказала Климпуш-Цинцадзе в інерв’ю Радіо Свобода у Варшаві, де проходить саміт НАТО.

Але, зазначає вона, наразі Київ ще не готовий до подачі заявки на членство чи щодо плану дій щодо членства в альянсі.

«За два роки, що минули з часу Революції гідності і російської агресії, Україна пройшла дуже серйозний шлях у реформуванні сектору оборони і безпеки. Це не означає, що ми вже готові до заявки на членство чи на ПДЧ. Під час правління президента Віктора Януковича було знищено весь потенціал співробітництва у НАТО, навіть інституційні напрацювання в різних міністерствах і Збройних силах. Вони були свідомо знищені. По усіх силових відомствах відбувалася надзвичайно велика кількість інфільтрацій людьми, які не були ані фахівцями, ані патріотами, ані навіть українськими громадянами», – наголосила віце-прем’єр.

У грудні 2014 року Верховна Рада України підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу.

У НАТО наголошують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови. Натомість Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

XS
SM
MD
LG