Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Канади: Росія не була «позитивним партнером» у Мінських угодах


Джастін Трюдо, Петро Порошенко на зустрічі в Києві, 11 липня 2016 року
Джастін Трюдо, Петро Порошенко на зустрічі в Києві, 11 липня 2016 року

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявляє, що з точки зору реалізації Мінських угод Росія наразі не виконала своїх зобов’язань щодо припинення вогню на Донбасі.

«Очевидно, з точки зору безпеки і втілення Мінських угод Росія не була позитивним партнером. Ми дуже сподіваємося, що міжнародна єдність і чіткість у плані очікувань усе-таки зможе просунути вперед Мінські угоди і зможе забезпечити відповідний тиск на Росію, щоб процес ішов уперед і ситуація з безпекою змінювалася на краще», – заявив Трюдо після зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Києві 11 липня.

За його словами, Україна зробила важливі кроки для виконання взятих на себе у рамках Мінських угод зобов’язань.

Прем’єр Канади також наголосив, що його країна має намір сприяти виконанню Росією умов Мінських угод.

Порошенко, зі свого боку, наголосив, що саме Росія повинна припинити вогонь, вивести свої війська й важке озброєння, відвести ракетні установки й танки від лінії розмежування. «Україна чітко довела, що 95% всіх зобов’язань політичних виконала і 100% у сфері безпеки. І в цій ситуації життєво важливо для нас, щоб Росія виконала критерії безпеки, щоб запустити політичний процес», – сказав Порошенко.

Трюдо, який перебуває в Києві із дводенним візитом, пообіцяв 13 мільйонів доларів гуманітарної допомоги Україні. Крім того, він оголосив про збільшення числа канадських спостерігачів у місії ОБСЄ на сході України.

Під час зустрічі з Порошенком була також підписана угода про зону вільної торгівлі між Україною і Канадою.

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

XS
SM
MD
LG