Доступність посилання

ТОП новини

США передали ще двох в’язнів Гуантанамо, цього разу до Сербії


Охорона переводить ув’язненого всередині в’язниці на базі Гуантанамо, архівне фото
Охорона переводить ув’язненого всередині в’язниці на базі Гуантанамо, архівне фото

Сполучені Штати Америки передали зі своєї військової в’язниці на базі Гуантанамо на Кубі ще двох утримуваних там, цього разу до Сербії, що погодилася прийняти їх.

Як повідомили в Державному департаменті США, цього разу передали Мухаммаді Давлатова з Таджикистану і Мансура Ахмада Саада ад-Дейфі з Ємену.

За даними Держдепартаменту, це перша передача бранців із Гуантанамо до Сербії.

До третіх країн США передають колишніх в’язнів, яким у країнах їхнього громадянства може загрожувати небезпека.

Давлатов міг бути звільнений іще шість років тому після того, як його справу переглянули шість урядових відомств США – міністерства оборони, юстиції, внутрішньої безпеки, закордонних справ (Держдепартамент), управління директора національної розвідки і Об’єднаний комітет начальників штабів Збройних сил.

Ад-Дейфі, за повідомленням Пентагону, отримав схвалення на передачу до третьої держави в жовтні минулого року – комісія з перегляду справ вирішила, що його подальше утримання під вартою вже не є необхідним із погляду національної безпеки США.

Таким чином, нині в Гуантанамо залишається ще 76 утримуваних.

У неділю було оголошено про передачу ще одного громадянина Ємену, Файїза Яхії Сулеймана, до Італії. Той провів в ув’язненні в Гуантанамо понад 14 років без офіційно висунених звинувачень. Його передачу іншій державі схвалили ще 2010 року, але досі не мали кому передати.

XS
SM
MD
LG