Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Південного Судану відбулися нові бої


Дим після удару урядових вертольотів по базі сил опозиції біля району Джебель столиці Південного Судану Джуби, 11 липня 2016 року
Дим після удару урядових вертольотів по базі сил опозиції біля району Джебель столиці Південного Судану Джуби, 11 липня 2016 року

У столиці Південного Судану Джубі сталися нові запеклі бої між урядовими військами й силами збройної опозиції. Ці бої тривають там уже п’ятий день поспіль.

За даними журналістів, у місті лунають стрілянина й вибухи, ведеться вогонь із важких озброєнь.

Як повідомляють, одні з найгостріших сутичок відбуваються неподалік бази ООН у районі Джебель, на якій знайшли притулок близько 30 тисяч містян.

Очевидці заявляють, що два бойові вертольоти урядових сил здійснюють повітряні удари по базі опозиції неподалік цього району міста, цю місцевість також обстрілюють сухопутні війська уряду.

За деякими повідомленнями, в неділю на базі ООН загинули двоє миротворців Організації Об’єднаних Націй.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун засудив тоді ці бої й заявив, що керівники Південного Судану мають вжити рішучих заходів, щоб відновити контроль за безпекою в Джубі.

Він також закликав обидві сторони конфлікту припинити бойові дії й відвести свої війська до місць постійної дислокації.

Бої в Джубі загострилися в неділю, коли сили, лояльні до віце-президента Південного Судану, одного з лідерів опозиції Рієка Мачара заявили, що на його резиденцію напали війська, лояльні до президента Салви Кіїра.

Ці сутички викликали нові побоювання, що Південний Судан, який здобув незалежність п’ять років тому, може знову скотитися в масштабну громадянську війну, що точиться в цій країні з різною інтенсивністю від кінця 2013 року. Ця війна затихла було майже рік тому, коли сторони уклали компромісну мирну угоду.

XS
SM
MD
LG