Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: Мінські угоди чинні, але Росія відмовляється їх виконувати


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконує, що виконання Мінських угод не заходило в глухий кут.

«По-перше, в глухий кут реально зайшли не Мінські домовленості. Ми маємо проблему з небажанням Росії виконувати будь-які домовленості у безпековій сфері. Росія це робить абсолютно свідомо, щоб у результаті створити квазіросійський протекторат на Донбасі і намагатися цей протекторат інтегрувати за своєю логікою назад в Україну, щоб таким чином її зруйнувати», – наголосив Клімкін 11 липня на спільному брифінгу в Києві за участю єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнеса Гана.

На думку Клімкіна, Росія блокує виконання Мінських угод.

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

У Мінську в лютому 2015 року були укладені угоди, які передбачають, зокрема, припинення вогню, відведення важких озброєнь від лінії розмежування, звільнення заручників тощо. Проте обстріли на Донбасі тривають, а сторони конфлікту звинувачують одна одну у порушенні режиму тиші.

XS
SM
MD
LG