Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Киргизстану скасував довічне ув’язнення правозахиснику Аскарову


Суд у Бішкеку у справі Азімжана Аскарова
Суд у Бішкеку у справі Азімжана Аскарова

Верховний суд Киргизстану 12 липня скасував довічне ув’язнення для правозахисника Азімжана Аскарова і відправив його справу для перегляду в суд нижчої інстанції. Суд, зокрема, постановив відправити матеріали справи до Чуйського обласного суду, що працює у столиці Бішкеку.

Сам Аскаров, який заявляє про політично мотивоване переслідування, на суді у вівторок не був. Його адвокат Нурбек Токтакунов повідомив, що вирок його підзахисному базувався на свідченнях, отриманих під примусом і з етнічних міркувань.

Через сигнали міжнародної спільноти до Бішкека з вимогою звільнити Аскарова Верховний суд країни минулого місяця заявив, що його рішення від грудня 2011 року переглядається через «нові обставини, що з’явилися в цій справі».

Азімжан Аскаров є громадянином Киргизстану узбецького походження. Він відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням в організації сутичок на півдні Киргизстану в 2010 році між киргизькими узбеками і киргизами, в результаті чого загинуло понад 450 людей, більшість із яких – узбеки за національністю. Аскарова також засудили за участь у вбивстві поліцейського під час сутичок.

ООН закликала Киргизстан звільнити Аскарова, який заявляє, що справа проти нього політично мотивована. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала його в'язнем сумління.

XS
SM
MD
LG