Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала у першому читанні закон про генетичну ідентифікацію військових


Рада підтримала у першому читанні закон про генетичну ідентифікацію військових (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Верховна Рада ухвалила за основу закон про ідентифікацію військовослужбовців (відео)

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців. Це рішення підтримали 253 народних депутати за мінімально необхідних 226.

Документ передбачає, що для гарантованого встановлення особи військовослужбовця держава створює базу даних ДНК військових. Зазначається, що отримання зразків ДНК відбувається за згодою військового.

У разі неможливості встановлення особи військового звичайними методами (зокрема за даними патолого-анатомічної експертизи, шляхом упізнання) уповноважена особа використовує надані військовими зразки ДНК.

Порядок створення бази даних ДНК і надання зразків встановлює Кабінет міністрів.

Від квітня 2014 року на частині Донецької та Луганської областей тривають бойові дії. За даними МЗС України, відтоді станом на лютий 2016 року понад 2600 українських військовослужбовців загинули та понад 9000 поранені. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Декого із загиблих бійців ховають неупізнаними. Зокрема, за даними обласної влади Дніпропетровщини, наразі на цвинтарі під Дніпром поховані близько 270 українських військовослужбовців, які загинули на Донбасі. Завдяки ДНК-експертизі установлені особи 143 військовослужбовців, з яких 109 перепоховали у їхніх рідних областях – Івано-Франківській, Миколаївській, Львівській, Чернігівській. Імена 123 бійців поки що не встановлені.

XS
SM
MD
LG