Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: на виборах до Ради в Дніпрі кандидати створюють списки лояльних виборців


Із наближенням дня голосування на довиборах до Верховної Ради України в одномандатному виборчому окрузі № 27 (Дніпро) почастішали випадки збору персональних даних прихильників кандидатів, заявляють у регіональному представництві громадянської мережі «Опора».

Так, «Опора» зафіксувала, що в центрі міста жінка, яка представилася агітатором Загіда Краснова, запитувала у перехожих персональні дані і вносила їх у відомість. Вона запитувала у перехожих, чи проживають вони у цьому районі. У відомості були такі поля: адреса, ставлення до кандидата (підтримує, проти, не визначився), участь у голосуванні (так, ні, не визначився), ПІБ, дата народження, номер телефону і відкритість у спілкуванні.

Окрім того, біля одного з супермаркетів інша жінка, яка називала себе представницею «Укропу», дізнавалась у перехожих, чи виповнилося їм 18 років і чи будуть вони брати участь у виборах. У людей, які йшли на контакт, жінка також запитувала персональні дані та прихильність до кандидатів.

Як заявили в «Опорі», ще один випадок зафіксували й на центральному проспекті міста: чоловік, за його словами, волонтер від кандидата Тетяни Ричкової, пропонував «внести свою маленьку лепту і поставити підпис проти того, аби забирали квартири за великі комунальні борги». На запитання, чи знає він, що не можна просто серед вулиці збирати персональні дані, чоловік відповів, що люди самі дають на це згоду.

Як пояснили в «Опорі», за законом «Про вибори народних депутатів України», списки виборців складають винятково органи Державного реєстру виборців, також українське законодавство встановлює певні вимоги щодо збирання та використання персональних даних.

У штабах кандидатів причетність їхніх агітаторів до збирання даних виборців категорично відкидають. Зокрема, довірена особа кандидата – самовисуванця Загіда Краснова Катерина Збарська повідомила Радіо Свобода, що це може бути «провокація з боку опонентів».

«Це все провокація, провокація опонентів. Учора Загід Краснов звернувся з відкритим листом до президента, аби вибори в Дніпрі пройшли чесно, тепер ми чекаємо реакції. У нас стоять намети, наші агітатори проводять роз’яснювальну роботу серед населення, роздають друковану продукцію, але ніяким «переписом населення» ми не займаємось», – зазначила Катерина Збарська.

Проміжні вибори до Верховної Ради України мають відбутись 17 липня на 7 одномандатних округах (№ 23, 27, 85, 114, 151, 183 та 206).

Округ №27 у Дніпрі став «вільним» через обрання народного депутата від цього округу Бориса Філатова міським головою восени 2015 року. На місце депутата претендує 59 кандидатів.

XS
SM
MD
LG