Доступність посилання

ТОП новини

У Києві вирішили перевірити накручування голосів проти перейменування бульвару Лепсе на Гавела


Чеський політик, колишній дисидент і політв'язень, критик комуністичного режиму Вацлав Гавел (на фотографії біля мікрофону). Прага, 1990 рік
Чеський політик, колишній дисидент і політв'язень, критик комуністичного режиму Вацлав Гавел (на фотографії біля мікрофону). Прага, 1990 рік

Представники компанії Kitsoft, що розробляла сайт Київської міської державної адміністрації, заявляють, що їм відомо про можливі проблеми з накруткою голосів проти перейменування бульвару Івана Лепсе на бульвар Вацлава Гавела в Солом’янському районі Києва під відповідним проектом на сайті КМДА.

Наразі вони перевіряють цю інформацію для подальшого реагування.

«Ми займаємося цим питанням. Певний сигнал є, і ми будемо на нього реагувати, ухвалювати якісь рішення», – повідомив Радіо Свобода технічний директор компанії-розробника Kitsoft Олександр Єфремов.

«Єдине, що це не можна робити швидко, бо можна «нарубати дров». Але оскільки усі голоси зберігаються разом з інформацією, хто голосував, з яких IP-адрес, з яких браузерів та іншою внутрішньо-технічною інформацією, то відслідковувати «накрутки» можна хоч зараз, хоч через рік. Ці підтвердження завжди будуть наявні», – додав він.

Також, за його словами, у компанії завжди здійснюється моніторинг щодо спірних голосувань на сайті КМДА.

«Особливо досліджуємо процеси голосування, в яких сильна конкуренція, приблизна кількість голосів «за» та «проти». Деякий час відбувалися моменти, пов’язані з «накрутками» або фейковими голосуваннями. Ми відслідковуємо ці ситуації і намагаємося повідомляти про це КМДА», – пояснив технічний директор.

Попереднього дня, в понеділок, керівник програм нових медіа в міжнародній громадській організації «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз повідомив на своїй сторінці у Facebook, що за останню добу кількість голосів проти перейменування бульвару на честь Вацлава Гавела неприродньо зросла і що це може свідчити про штучне накручування голосів.

«Можу з упевненістю сказати, що «фабрики тролів» працюють на території України й повною мірою використовуються зацікавленими сторонами (варіантів багато – від політиків, як-то регіоналів, до росіян) – ще вчора кількість голосів проти перейменування бульвару Лепсе на бульвар імені Гавела була 1032 голоси. За добу вона зросла на … 500 голосів й нині складає 1533, випереджаючи голоси «за». При цьому супротивників ніяк не вдається зустріти в інтернеті», – написав Мороз у фейсбуці у понеділок, 11 липня.

Громадське обговорення та голосування стосовно перейменування бульвару Івана Лепсе у Солом’янському районі Києва на бульвар Вацлава Гавела відбувається на сайті КМДА і триватиме до 10-ї ранку 13 липня.

XS
SM
MD
LG