Доступність посилання

ТОП новини

Вступна кампанія-2016: технології проти корупції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Вступна кампанія в Україні набирає обертів. Цьогорічні умови зроблять процес вступу справедливішим, обіцяють у Міністерстві освіти і науки України. Це стосуються єдиного переліку галузей, електронної подачі документів та автоматизованої системи розподілу місць держзамовлення. Квоти для вступників із Донбасу і Криму скасували. А для учасників АТО і їхніх дітей – окремі умови. Утім, уже в перші дні кампанії абітурієнти скаржаться на збої в роботі електронної системи. Університети готові консультувати тих, кому потрібна допомога.

Довгі черги на передачу документів до вишу (страшний сон усіх абітурієнтів) залишаються в минулому. Із цього року вступники мають подаватись лише в електронному режимі. Лише за перший день кампанії, 11 липня, надіслали он-лайн майже 100 тисяч заявок. І хоч у мережі достатньо інформації про те, як все зробити, не виходячи з дому, чимало абітурієнтів скаржаться на збої системи.

Найпоширеніші проблеми – потрібні сторінки сайту не завантажуються, чекати доводиться дуже довго, або ж серед переліку вишів не знаходиться потрібний.

«Ну, чесно кажучи, нічого ще навіть не читав. Зареєструвався на сайті. Спробував подати документи в університет, який мене цікавить. Але його там у переліку не знайшов – КПІ. Ну це якось дивно, один із найбільших вишів», – ділиться досвідом абітурієнт із Києва Микита Іванов.

Хлопець планує незабаром взяти потрібні документи з собою та поїхати до КПІ – порадитись, що робити в такій ситуації.

«Кожного року одне й те ж саме повторюється», – коментує збої Микола Фоменко, заступник директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки України. За його словами, справа у великій кількості бажаючих. Ситуація стабілізується вже 13 липня, сподівається Фоменко.

Університети консультують тих абітурієнтів, хто не може розібратись сам

Консультаційні центри – не рідкість для університетів. Таким чином виші урівнюють умови для всіх, каже Олексій Жильцов, проректор із науково-педагогічної роботи Київського університету імені Бориса Грінченка.

Це прогресивні інновації, на сьогоднішній день люди їх ще не відчули
Олексій Жильцов

«Самі по собі умови вступу, які трансформувались у правила прийому – дуже прогресивні та інноваційні. Але, розумієте, не всі готові сьогодні працювати за цими умовами. Дуже багато людей нарікають на те, що не мають інтернету, тож не можуть створити на сайті особистий кабінет і подати електронні заяви. Тому ми відкрили консультаційні пункти, щоб цим людям допомогти. Другий день погано працює Єдина державна електронна база з питань освіти. Але це прогресивні інновації, на сьогоднішній день люди їх ще не відчули», – каже проректор.

Нововведення вступу-2016

Це не єдина зміна вступної кампанії-2016. Тепер діє «єдиний перелік» галузей і спеціальностей. Можна подати 15 заяв на п’ять різних спеціальностей за пріоритетністю. Позаконкурсний вступ скасували, а держзамовлення адресно «прив’язали» до вступників.

Також цього року пільгові категорії повністю скасовані. Зокрема, більше немає квот для абітуєнтів із Донбасу. Таким чином, вони (та абітурієнти з Криму) мають право вступати до вишів без ЗНО, на основі вступних іспитів, проте їх результати будуть включатися в загальний конкурс.

А от на спеціальні умови вступу (співбесіда, вступні іспити) мають право учасники АТО, які демобілізувалися і не встигли зареєструватися на ЗНО. Окрім цього, закон гарантує державну підтримку учасникам бойових дій, їхнім дітям та дітям переселенців. Тепер вони матимуть можливість вчитися за рахунок державного та місцевих бюджетів, отримувати соціальні стипендії та безоплатно проживати у гуртожитках.

Вступ таких дітей регулюється законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», дійсно передбачає дітям учасників АТО особливі умови вступу. Утім, вже фіксують випадки, коли їхні права порушуються.

Микола Фоменко, заступник директора департаменту вищої освіти МОН, радить у подібних випадках звертатись на гарячі лінії міністерства та інформувати про порушення прав.

Освітній процес рухається у правильному напрямі – експерт

Хоч проблеми у цьогорічній компанії є, утім, загалом освітній процес в Україні рухається у правильному напрямі, впевнений експерт «Реанімаційного пакету реформ»​ Володимир Бахрушин. Коли нововведення стануть звичними і запрацюють на повну силу, це може також зменшити рівень корупції.

Виникали друга і третя хвилі зарахування. І на цих хвилях було багато скарг щодо корупції
Володимир Бахрушин

«Ці хвилі зарахування, які в нас були до минулого року. Тоді теж подавали заяви абітурієнти, вказували пріоритети, і наче на першому етапі електронна система їх розподіляла. Але через те, що можна було подати заяви до багатьох вищих навчальних закладів, пройти за конкурсом у кількох. А обирав абітуєнт і приносив документи – в один. І через це виникали друга і третя хвилі зарахування. І на цих хвилях було багато скарг щодо корупції. Ну, принаймні, є припущення, що в цьому році такої проблеми вже не буде», – каже експерт.

Аналітичний центр CEDOS провів моніторинг порушень в українських вишах. У вищих навчальних закладах по всій Україні зафіксовано 381 порушення. Із них – 101 випадок здирництва. Антилідерами в рейтингу київських вишів, за версією CEDOS, стали: МАУП, НАУ, Київський медуніверситет імені О. Богомольця.

Інформацію отримували з відкритих джерел: повідомлень правоохоронних органів, прокуратури, поліції, СБУ, реєстру досудових розслідувань, повідомлень із медіа, від викладачів та студентів.

Цього року абітурієнти можуть подати заяву он-лайн на вступ до 27 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG