Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав закон «Про судоустрій і статус суддів»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про судоустрій і статус суддів», повідомляє прес-служба глави держави.

Цей закон є елементом судової реформи в Україні і має на меті втілення в життя змін до Конституції в частині правосуддя..

«Ухвалення закону про судоустрій є одним з ключових етапів нормативного забезпечення судової реформи, який відкриває шлях для створення якісно нової моделі функціонування судової влади відповідно до суспільних очікувань і європейських стандартів та задоволення суспільного запиту на справедливий суд, що був однією з основних вимог Революції гідності», – йдеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

Зокрема, закон вдосконалює процедуру кваліфікаційного оцінювання всіх суддів, передбачає перехід до триланкової судової системи й утворення протягом шести місяців з моменту набуття ним чинності нового Верховного суду, у складі якого діятимуть Велика палата, функцією якої є уніфікація судової практики і вирішення юрисдикційних спорів, і чотири касаційні суди, функцією яких є розгляд справ у касаційному порядку.

Документ також передбачає, що судді призначатимуться виключно за результатами публічного конкурсу і кваліфікаційного оцінювання як його складової. У конкурсі на посаду судді Верховного суду матимуть право брати участь як діючі судді, так і кандидати з не менш ніж 10-річним стажем наукової роботи у сфері права або адвокатської діяльності.

Законом «Про судоустрій і статус суддів» закріплена і нова підстава для звільнення судді з посади – непідтвердження легальності джерел походження доходів і майна. Закон також містить низку нових механізмів для запобігання корупції в судовій системі: повний моніторинг способу життя судді, обов’язок подання декларацій доброчесності і родинних зв’язків.

Верховна Рада ухвалила цей закон 2 червня.

XS
SM
MD
LG