Доступність посилання

ТОП новини

У Британії парламентарі привітали Терезу Мей як майбутнього прем’єра


Комбіноване фото: Дейвід Камерон виходить із резиденції прем’єра, Тереза Мей входить до неї
Комбіноване фото: Дейвід Камерон виходить із резиденції прем’єра, Тереза Мей входить до неї

Депутати Палати громад парламенту Великої Британії привітали свою колегу й міністра внутрішніх справ Терезу Мей як наступного прем’єр-міністра, що має обійняти цю посаду пізніше в середу. (У Британії членами уряду можуть бути тільки члени парламенту.)

А нинішній прем’єр, що йде у відставку, Дейвід Камерон провів у парламенті останню сесію відповідей на запитання депутатів іще як голова уряду. Йому теж влаштували бурхливі оплески.

Пізніше в середу Камерон офіційно подасть заяву про відставку королеві Єлизаветі II, після чого королева запросить Мей до Букінгемського палацу й офіційно попросить її сформувати новий уряд.

У вівторок Камерон провів останнє засідання свого уряду, а тим часом із офіційної резиденції британських прем’єрів на Даунінґ-стрит, 10 у Лондоні робітники вивозили речі його родини, а Мей фотографувалася перед дверима свого нового службового дому. Той день вона провела в міркуваннях про склад свого уряду.

У понеділок Тереза Мей була затверджена на посаді нового керівника нині владної Консервативної партії, що означає, що вона автоматично очолить новий уряд. Дейвід Камерон відтак оголосив, що подасть королеві Єлизаветі II офіційну заяву про відставку в середу.

Камерон, який виступав за збереження членства Британії в Європейському союзі, заявляв, що подасть у відставку з посад голови партії і голови уряду через те, що учасники референдуму у Великій Британії проголосували 23 червня за вихід країни з ЄС. За його словами, переговори про умови цього виходу має вести вже наступний прем’єр.

Мей, яка теж агітувала за те, щоб Британія лишилася членом Євросоюзу, вже заявила, що, ставши прем’єром, проведе «успішні» переговори про вихід країни з ЄС. Але, сказала вона, Лондону потрібен час на те, щоб розробити стратегію переговорів щодо цього виходу, і вона не буде розпочинати формальної процедури цих переговорів до кінця 2016 року.

Їй у цьому процесі доведеться заспокоювати країну і світові фінансові ринки, що збурилися після відносно неочікуваного результату референдуму.

XS
SM
MD
LG