Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США прибув до Росії на переговори про Сирію й Україну


Джон Керрі, на цьому фото під час візиту до Києва 7 липня 2016 року
Джон Керрі, на цьому фото під час візиту до Києва 7 липня 2016 року

Державний секретар США Джон Керрі прибув до столиці Росії Москви на переговори з російським керівництвом на низку тем, серед яких головні – дії Росії в Сирії й Україні.

Як очікують, у перебігу дводенного візиту він зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним і міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

Щодо Сирії в переговорах ітиметься про можливості покласти край громадянській війні в цій країні і про майбутнє її нинішнього президента Башара аль-Асада, якого підтримує Москва і проти участі якого в подальшому врегулюванні висловлюється більшість країн Заходу й арабського світу.

За повідомленнями американської преси, Джон Керрі везе до Москви пропозицію президента США Барака Обами створити новий штаб для узгодження повітряних кампаній обох сторін із участю військових, розвідників та експертів США і Росії.

Але, як наголосили в Білому домі, Вашингтон не координує з Росією своїх воєнних операцій у Сирії, але привітав би військовий внесок Росії в боротьбі з бойовиками ісламістських угруповань, визнаних терористичними – «Ісламської держави» чи тих, що пов’язані з мережею «Аль-Каїда». Нині, за повідомленнями з Сирії, більшість повітряних ударів Росії спрямовані не проти ісламістів, а проти відносно поміркованих супротивників сирійського режиму, яких влада в Дамаску всіх однаково називає «терористами».

Тиждень тому Джон Керрі відвідав Київ, де говорив із керівниками України, зокрема, про розпалюваний Росією конфлікт на частині українського Донбасу. Він, зокрема, наголошував, що без забезпечення безпеки і без припинення використання важких озброєнь на Донбасі мінські угоди про врегулювання в регіоні зазнають провалу.

Держсекретар тоді нагадав, що таке саме послання передав раніше президент США Барак Обама президентові Росії Володимирові Путіну в телефонній розмові.

XS
SM
MD
LG