Доступність посилання

ТОП новини

Теракт у Ніцці: щонайменше 80 загиблих і десятки поранених, чи є постраждалі українці, уточнюють


Французька поліція біля вантажівки, яка врізалася в натовп людей у Ніцці, 15 липня 2016 року
Французька поліція біля вантажівки, яка врізалася в натовп людей у Ніцці, 15 липня 2016 року

Щонайменше 80 людей загинули і десятки зазнали поранень у четвер ввечері у курортному французькому місті Ніцца, коли у натовп, який святкував День взяття Бастилії, на високій швидкості врізалась вантажівка.

Поліція застрелила зловмисника, який проїхав кількасот метрів вздовж Англійської набережної якраз під час шоу феєрверків, а потім відкрив стрілянину по натовпу.

Мер Ніцци Крістіан Естрозі повідомив, що пізніше у вантажівці виявили зброю та гранати.

«Це найстрашніша трагедія в історії нашого міста. Понад 70 людей загинули», – написав Естрозі у Twitter.

Жодне з угруповань відповідальності за атаку на себе не взяло.

Ім’я нападника наразі невідоме. За непідтвердженими даними, поширеними у світових ЗМІ, зловмисник був вихідцем з Тунісу та жив у Ніцці. Мешканцям міста влада порекомендувала не перебувати на вулицях. Повідомлень про якісь інші атаки у Ніцці немає.

За фактом нападу Паризька прокуратура порушила справу за статтею про тероризм.

Президент Франції Франсуа Олланд теж заявив, що напад був очевидно терористичним актом, третім на французькій землі за останні 18 місяців.

«Франція нажахана тим, що сталося. Це потворно, що була використана вантажівка, аби навмисно вбити десятки людей», – сказав він у телезверненні до нації удосвіта 15 липня.

«Ніщо не змусить нас поступитися в нашій волі до боротьби з тероризмом. Ми будемо і далі зміцнювати наші дії в Іраку і Сирії. Ми будемо, як і раніше, протидіяти тим, хто нападає на нас на нашій власній землі», – сказав Олланд.

Президент США Барак Обама засудив теракт, назвавши його «жахливим» і заявив, що США солідарні зі своїм найдавнішим союзником.
Рада безпеки ООН в заяві рішуче засудила «варварський і боягузливий теракт», і назвала його «злочинним і невиправданим».

Президент України Петро Порошенко від імені українського народу також висловив співчуття Франції і жителям Ніцци, засудивши атаки.

Посольство України у Франції заявило, що з’ясовує чи є постраждалі в результаті нападів у Ніцці українські громадяни. Дипломати також повідомили про відкриття гарячої лінії.

Вісім місяців тому бойовики угруповання «Ісламська держава» вбили 130 людей в Парижі, найбільшому з числа кількох терористичних актів у Франції і Бельгії протягом останніх двох років.

Але останнім часом жодних серйозних інцидентів не було, зокрема і в час проведення у країні футбольного чемпіонату «Євро-2016». Перед святкуванням Дня взяття Бастилії було змобілізовано додаткові сили безпеки в країні. 11,5 тисяч поліцейських чергували під час традиційного військового параду в Парижі.

XS
SM
MD
LG