Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон остаточно не підтверджує вбивство чільного ватажка ісламістів Омара аш-Шишані


Омар аш-Шишані, архівний відеокадр
Омар аш-Шишані, архівний відеокадр

Прес-секретар Пентагону Пітер Кук 14 липня заявив, що США досі з’ясовують, чи відповідає дійсності заява про вбивство у минулі вихідні чільного ватажка угруповання «Ісламська держава» Омара аш-Шишані поблизу іракського Мосула.

У Пентагоні припускають, що Шишані був убитий 10 липня в ході авіаудару, коли зустрічався з 16 іншими лідерами угруповання «Ісламська держава», однак ця інформація ще потребує ретельної перевірки.

13 липня було оголошено, що Омар аш-Шишані був убитий під час бойових дій в Іраку. Про це, зокрема, інформувала агенція, пов’язана з екстремістами. А самі ісламісти публікували в соцмережах некрологи загиблому.

У США та Іраку ще в березні повідомляли, що Омар аш-Шишані загинув унаслідок повітряного удару США в Сирії. Цю версію тоді підтверджували сирійські активісти. Ісламісти загибель аш-Шишані тоді заперечували.

Угруповання «Ісламська держава» ще 2014 року захопило значні території в Іраку й Сирії. Нині урядові війська в Іраку і опозиційні сили в Сирії за підтримки повітряних ударів міжнародної коаліції під проводом США намагаються відвоювати захоплені ісламістами території.

Одним із відомих командирів угруповання «Ісламська держава» називали Омара аш-Шишані, або «Омара-чеченця». Його справжнє ім’я Тархан Батірашвілі, він чеченець-кистинець із Панкіської ущелини у Грузії.

XS
SM
MD
LG