Доступність посилання

ТОП новини

У США Палата представників схвалила нові санкції щодо Ірану


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

У Палаті представників Конгресу США 14 липня схвалили законопроект про введення нових санкцій щодо Ірану через продовження розробки балістичних ракет. Він передбачає заборону в доступі для іранського уряду і банків до фінансової системи США. Це вже другий законопроект з обмеженнями для Тегерана. Перший – 13 липня – стосувався пропонованої заборони Вашингтону купувати в Ірану «важку воду».

Таким чином Палата представників відреагувала на заяву президента США Барака Обами про подальшу підтримку ядерної угоди з Іраном із нагоди її першої річниці. Обама пригрозив, що ветує ухвалений 13 липня законопроект про заборону купівлі «важкої води» в разі, якщо його ухвалить також Сенат.

Погляди провідних політичних партій США щодо ядерної угоди розділилися: республіканці – проти, демократи – за.

Лідер республіканської більшості Кевін Маккарті переконаний, що нові санкції необхідні, оскільки адміністрація Обами не планує притягувати Іран до відповідальності через програму створення балістичних ракет, порушення прав людини і підтримку тероризму.

Демократи називають законопроекти Республіканської партії США цинічною спробою набрати бали під час виборчих перегонів.

«Ми не повинні оскаржувати це рішення, – наголосив Еліот Енґел, представник демократів із Комітету у закордонних справах Палати представників. – Наше завдання тепер – змусити Іран дотримуватись своїх зобов’язань і переконатися, що угода виконана у повному обсязі».

Державний секретар США Джон Керрі 14 липня заявив, що ядерна угода «зробила світ безпечнішим». На його думку, іранська ядерна програма носитиме мирний характер, і це ціна зняття економічних санкцій Заходу.

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф на голосування Палати представників США не відреагував, але на сторінці у Twitter назвав ядерну угоду «тріумфом дипломатії над примусом».

Питання про санкції щодо Ірану стало останнім, яке ухвалили члени Палати представників США перед початком у Конгресу 7-тижневих канікул. Коли ці законопроекти можуть бути розглянуті в Сенаті, не повідомляється.

XS
SM
MD
LG