Доступність посилання

ТОП новини

Франція: прокурор заявив, що напад у Ніцці має ознаки дій терористичної організації


Імпровізований меморіал на місці нападу в Ніцці, 15 липня 2016 року
Імпровізований меморіал на місці нападу в Ніцці, 15 липня 2016 року

Напад у Ніцці ввечері в четвер, унаслідок якого загинули не менш ніж 84 людини, має ознаки дій терористичної організації, заявив прокурор Парижа Франсуа Моленс, який розслідує трагедію.

Але, сказав він, відповідальності за напад іще ніхто на себе не брав.

Щодо нападника, якого врешті застрелила поліція, слідство намагається встановити, чи мав він підтримку спільників, додав прокурор.

Він підтвердив, що нападника звали Мохамед Лауаєж Булель. За уточненими даними, це 31-річний громадянин Тунісу, що мав право на постійне мешкання у Франції і жив у Ніцці. За повідомленнями, він мав кримінальні проблеми з поліцією й був одного разу засуджений умовно за побиття іншої людини, але не викликав підозр спецслужб і за ним не помічали ознак радикалізації.

За словами прокурора, з 84 загиблих на цей час є 10 дітей і підлітків. Поранені 202 людини, з них 52 перебувають у критичному стані, з них 25 на апаратах підтримки життя.

Українські дипломати повідомили, що внаслідок теракту один громадянин України загинув, двоє поранені.

Також серед загиблих іноземців, про яких відомо на цей час, – по двоє громадян США, Марокко й Вірменії і по одному Швейцарії і Росії.

Нападник за кермом вантажівки проїхав близько двох кілометрів крізь натовп людей на набережній курортного міста Ніцци на Лазуровому березі на півдні Франції, що зібралися на феєрверк із нагоди національного свята Франції, яке святкують 14 липня, а потім відкрив вогонь із вогнепальної зброї. Поліція застрелила його. У кабіні вантажівки знайшли ще зброю, але, за повідомленнями, то виявилися муляжі пістолета, автомата і гранат.

У Франції оголосили триденну жалобу через цей напад – уже третій із численними жертвами в цій країні за останні півтора року. А президент Франсуа Олланд продовжив через напад у Ніцці ще на три місяці надзвичайний стан у країні, запроваджений свого часу після попередніх терактів у Франції. Він назвав і нинішній напад терористичним актом.

Напад у Ніцці широко засудили у світі, в тому числі й мусульманські діячі.

XS
SM
MD
LG